ŽIVOTNI TRENER Tri vežbe za privlačenje srodne duše: Kako da pronađete i zadržite ljubav svog života

ljubav-par
Foto: Pixabay.com

Da li maštate o ljubavi bez granica, punoj razumevanja i pozitivne energije? Ove 3 vežbe mogu pomoći da privučete idealnog partnera u svoj život i sačuvate svoj kutak divnih osećanja…

U svemu postoji redosled: da bismo zadovoljili svoje potrebe, moramo ih prethodno imenovati, prepoznati, izraziti; da bismo bili srećni, potrebno je da shvatimo šta je to što nas čini srećnima, kada smo srećni, i kako se tada, zapravo, osećamo. A da bismo pronašli ljubav kakvu želimo, najvažniji zadatak jeste odgovoriti na pitanje: kakva je to ljubav?

Naši odgovori se ne razlikuju mnogo: svako bi želeo posvećenog, nežnog partnera koji bezuslovno voli, razume, pruža podršku, odan je i pouzdan, vredan i sposoban, strastven i stabilan (ako ima neko ko ne bi želeo ovakvog partnera, neka mi se javi – poznajem mnogo onih koji to nisu). Ali, naša podsvesna definicija ljubavi i s njom povezana uverenja, vibriraju tako da u naš život dovode upravo suprotno onome što želimo (ili uopšte ne dovode, u zavisnosti od toga koliko je jak naš strah i koliko smo snažne zidove izgradili. Suočavanje sa strahovima i rušenje zidova osnovna je tema za sve sa statusom singl).

Kada, ipak, privučemo partnera koji nalikuje našoj svesnoj predstavi o „pravom“, očekivanja se ubrzo menjaju i počinju da važe drugačiji aršini.

Neretko se događa da ono što nam je na početku bilo veoma privlačno ubrzo počinjemo da kritikujemo (neko se zaljubi u atraktivnu devojku, a onda mu smeta što je gledaju ili njegova zabavnost i šarm njoj postaju neizdrživa osobina u braku).

Druga razočaravajuća pojava jeste da ono što nam se činilo da vidimo i da smo privukli jeste samo uobičajena maska sasvim drugačijih osobina partnera. Tada se otvara prostor za novu zamku: ili nastavljamo da žmurimo u očekivanju da će se partner promeniti, ili sami počinjemo da se menjamo potiskujući svoje stvarne potrebe i želje. Utičemo na partnera na razne načine: neko dodatnom pažnjom, neko ucenama, prigovaranjem, svađama (ova faza u partnerstvu traje najduže), tzv. „faza borbe za moći“ kada dvoje ljudi čija je prvobitna pozitivna namera bila da budu tim i partneri, postaju suparnici, rivali, pa i neprijatelji.

Poznata je i dokazana činjenica da se emocionalni obrazac (emotivni otisak) formira u prvih šest godina života, kao i u prenatalnom periodu.

Nakon toga sve u životu je samo ponavljanje ovih istih obrazaca, preslikavanje otiska. U porodičnom krugu, koji je i izvor (uzrok) njihovog nastajanja, promene i iskoraci ka funkcionalnijim rešenjima, ka isceljivanju ranih trauma i povreda, ka otkrivanju novih strategija ponašanja je, nažalost, najređa pojava. Sledeći poligon za međusobno vidanje rana, za emocionalno sazrevanje i iskorak jeste partnerski odnos. Iza njega, roditeljstvo.

ljubav-par
Foto: Pixabay.com

Nežnost, razumevanje i briga kriju ključ ka večnoj ljubavi

U kojem god okruženju od ova tri da započne vaše emocionalno (i duhovno) sazrevanje, procesi će zahtevati trud, rad, volju i strpljenje… i neće biti bezbolni. Ali su siguran progres vredan svakog koraka i istinski čin ljubavi i prema precima, i prema sebi, i prema naslednicima.

Teorije je mnogo, a prostora i vremena malo, pa ću vam zato dati nekoliko primenjivih tehnika i saveta koji su učesnicima mojih radionica bili od velike koristi (naravno, ne samo iskustvom na radionici, već svakodnevnim primenjivanjem).

Prva vežba – kreiranje zone sigurnosti

Uvođenje dana brižnosti: to znači da se određuje jedan, dva ili više dana u nedelji kada ćemo biti posebno brižni prema partneru, kao i on prema nama. Na parčetu papira svako zapisuje dva do pet načina ponašanja koji bi mu pružili osećaj da drugi brine o njemu. Na primer: dobiti kafu i doručak u krevet, biti u naručju u tišini petnaest minuta, dobiti neki znak pažnje, razgovarati o meni važnoj temi, odgledati film zajedno… Papiri se razmene, a svako od partnera bira nekoliko stavki koje se obavezuje da će ispuniti u danima brižnosti.

Partneri se, takođe, dogovaraju da u jednoj sedmici urade tri do pet stvari koje su radili na početku odnosa, a koje su im pričinjavale zajedničko zadovoljstvo. Ovo se naziva dani zabave. Dani brižnosti i dani zabave stvaraju zonu sigurnosti u kojoj će se lakše sprovesti ostale vežbe. Oni koji trenutno nemaju partnera, vežbu treba da izvode sami sa sobom: da budu brižni i nežni prema sebi uz odabir određenog ponašanja i činjenja, kao i da pronađu šta je to što im u život donosi radost i zabavu.

Druga vežba – vežba ljubavi

Veoma je jednostavna za izvođenje, a izuzetno delotvorna: tri puta dnevno, u trajanju od jednog do tri minuta, sedite, opustite se, zažmurite i vizualizujte svog partnera (ko je singl neka vizualizuje obrise budućeg); usmerite zrake ljubavi iz svog solarnog pleksusa ka partneru i vidite kako snaga vaše ljubavi isceljuje rane i povrede na njegovom telu i duši; potom se, još snažnija, svetlija i jača, vraća vama i vida vaše povrede i rane. Uverićete se veoma brzo koliko ljubavi, empatije i lekovitosti donosi ova vežba.

Treća vežba – vežba podmirenosti

Opustite se, dišite i prepustite trenutku u kojem ste. Osetite kako je sve na svom mestu, sve u redu, a vi spokojni, stabilni i podmireni. Prihvatite da se podmirenost može osetiti samo u trenutku. Nikada u vremenu, nikada zauvek. Zatim se setite trenutka u prošlosti kada ste se tako osećali. Potom se udaljujte na vremenskoj liniji unazad, birajući trenutke u kojima ste se osećali podmireno.

ljubav-par
Foto: Pixabay.com

Dozvolite da vas preplave divni osećaji sigurnosti, topline i udobnosti

Kada stignete do dobi koju nemate u eksplicitnoj memoriji, dopustite svojoj intuiciji da vam predstavi trenutak u kojem ste bili podmireni a koji je, svakako, morao postojati dok vas drže u krilu, kupaju, miluju, neguju ili uspavljuju. Dođite do trenutka u maminom stomaku kada je sve u redu, kada ste spokojni i srećni, bezbrižni dok se ljuljuškate u toploj vodi bezbednog okruženja.

Dopustite da svaka vaša ćelija upije taj osećaj. Sada zamislite ispred sebe neki oblik, predmet, simbol… Smestite u njega ovaj prekrasni osećaj podmirenosti – neka grune iz svake vaše ćelije. Osetite snagu i moć ovog fenomenalnog osećaja podmirenosti.

Razvucite predmet do veličine vašeg tela u sadašnjem trenutku. Vizualizujte sebe kako zakoračujete u njega dok vas sva osećanja, lepota, udobnost i sigurnost preplavljuju, baš kao kada ste bili beba u maminom stomaku.

Intenzivirajte osećaj podmirenosti. Iskoračite iz predmeta, smanjite ga i smestite na sigurno i uvek dostupno mesto. Shvatite da je podmirenost vaše lično, intimno osećanje i da je uslov da ga iskusite u odnosu taj da ga prvenstveno iskusite i nosite u sebi.

Sigurna sam u moć svake od ovih vežbi jer sam ih sama sprovodila i znam kave su rezultate donosile meni, kao i mojim klijentima. Na kraju, moram da vas podsetim da će svaka vežba dati onoliko učinka koliko budete vežbali, kao i da će se vaše želje ostvarivati srazmerno tome koliko zaista u njihovo ostvarenje budete uložili, koliko budete hteli!

(Vesti-info.rs/Sensa)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close