ZABRINJAVAJUĆE: Oko Zemlje kruže gomile otpada (VIDEO)

JUNK
Foto: YouTube Screenshot

Planeta Zemlja, tačnije njena orbita, prepuna je smeća. Oko nas kruži na stotine hiljada komada svemirskog otpada, krhotina i delova satelita ili raketa koje smo ostavili u orbiti u raznim misijama, a koje se trenutno kreću brzinom od 17.500 metara po satu.

Gotovo 500.000 komada poznatog svemirskog otpada trenutno kruži orbitom i preti da napravi katastrofalnu štetu na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Količina otpada u orbiti znatno se povećala 2007. godine nakon kineskog testiranja antisatelitskih projektila. Nakon tog testa, prema nekim procenama, ostavljeno je oko 150.000 novih komada otpada. Veliki problem predstavljaju i svemirske nesreće koje je gotovo nemoguće predvideti, a nakon kojih u svemiru ostaje mnogo smeća. Jedna takva nesreća bio je sudar američkog Iridijuma i nefunkcionalnog ruskog satelita 2009. godine.

Postoji li rešenje?

Naučnici su godinama nudili različite vrste rešenja, ali nijedno do sad nije isprobano u praksi. U svakom slučaju, trebalo bi da se radi na prevenciji, pre nego na raščišćavanju postojećeg “haosa”.

(b92.net)