Wolf 1061c:Pronađena najbliža i najizglednija EGZOPLANETA „nova Zemlja“

Egzoplaneta
Foto: Thinkstock

Zvezda pored koje su naučnici pronašli dosad najizgledniju egzoplanetu za život nalazi se na udaljenosti od 14 svetlosnih godina od Zemlje. U svemirskim terminima, to nam je u komšiluku.

To je jedna od egzoplaneta s najvećim potencijalom nastanjivosti koje je čovečanstvo dosad pronašlo. Reč je o egzoplaneti nazvanoj Wolf 1061c, koja se nalazi u savršenom položaju unutar takozvane „zlatne zone“ oko zvezde, u kojoj je šansa da planete imaju tekuću vodu (a time i mogućnost razvoja života kakav mi znamo) najveća.

Planeta je četiri puta veća od Zemlje i ima tačno takvu površinu za kakvu naučnici smatraju da bi bila nužna za razvoj života, prenosi „Indipendent“.

„To je posebno zanimljivo otkriće i zbog toga što sve tri pronađene planete imaju dovoljno nisku masu da mogu biti potencijalno stenovite i imati tvrdu površinu, a planeta u sredini, Wolf 1061c, nalazi se u ‘zlatnoj zoni’, gde bi je moguće da ima i tekuće vode – a možda čak i života“, rekao je dr Dankan Rajt, autor studije koja se bavi proučavanjem navedene planete i sistema u kom se nalazi.

Astronomi bi sad mogli biti u mogućnosti da vide i samu planetu, što bi omogućilo proučavanje njene atmosfere i istraživanje mogućnosti da li je i koliko pogodna za život. Naučni tim otkrio je da navedene tri planete orbitiraju oko stabilne, ali nešto hladnije zvezde od našeg Sunca.

Do otkrića su došli koristeći HARPS spektograf, koji je deo 3,6-metarskog teleskopa Evropske južne opservatorije (ESO) u Čileu.

(b92.net)