Ugledni britanski fizičar Brajan Koks: Nikada nećemo stresti Vanzemaljce zato što su mrtvi

Ugledni britanski fizičar Brajan Koks smatra da ljudi nikada neće sresti vanzemaljce jer su se oni već uništili prevelikim tehnološkim napretkom i procenjuje da isto to čeka i našu civilizaciju.

planet
Foto: Pixabay.com

Koks veruje da je stopa napretka u nauci u bilo kojoj civilizaciji izvan Zemlje, verovatno, dovela do njenog samouništenja.
Ovu teoriju prvi put je 1950. godine izneo fizičar Enriko Fermi, koji je učestvovao u konstruisanju prvog atomskog reaktora.
Njegovo pitanje, poznato kao „Fermijev paradoks“, glasi: „Ako bilo koji oblik života s raketnom tehnologijom može da kolonizuje galaksiju za nekoliko miliona godina, zašto još nemamo dokaze o tome?“

Ako je Mlečni put star deset milijardi godina, vanzemaljci su do sada već morali da budu uočeni, naveo je Fermi i tako pokrenuo raspravu koja stalno zaokuplja naučnike.
Koks smatra da je rešenje „Fermijevog paradoksa“ sledeće: „Nije moguć opstanak sveta koji ima moć samouništenja“.
On veruje da je bilo koja vanzemaljska civilizacija osuđena na propast ubrzo nakon što se razvije.
Britanski fizičar pojašnjava da napredak u nauci i tehnologiji vrlo brzo nadmašuje razvoj institucija koje bi trebalo da ih drže pod kontrolom, što dovodi do samouništenja takve civilizacije.
„Moguće je da rast nauke i tehnologije neizbežno nadmašuje razvoj političke stručnosti, što vodi u propast. Možda se i sami približavamo tome“, upozorava Koks, a prenose naučni portali.

(hr.n1,B92.net)

 

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close