U februaru nas čeka EPIDEMIJA GRIPA, evo šta lekari savetuju

grip
Foto: Shutterstock

U Beogradu je blago povećan broj respiratornih infekcija, stručnjaci epidemiju gripa očekuje početkom februara, a lekari savetuju građanima da uzimaju što više vitamina i tečnosti.

Prema rečima epidemiologa Gradskog zavoda za javno zdravlje, Leposave Garotić Ilić, tokom prošle nedelje registrovano je 13.918. akutnih respiratornih infekcija, od kojih je najviše, 41 odsto, registrovano u uzrastu od pet do 19 godina.

 

„To je za 22,8 odsto manje u odnosu na pre dve nedelje. Za vreme praznika su ljudi bili zdraviji“, rekla je Garotić Ilić Tanjugu.

Ona je navela da gripa još nema, ali da će ga sigurno biti, kao i svake godine, početkom februara.

Kada je reč o vakcinisanju protiv gripa, Garotić Ilić kaže da je od 55.990 doza koje su bile opredeljene za domove zdavlja i druge zdravstvene ustanove u Beogradu, iskorišćena 44.531 doza, što je skoro 80 odsto distribuiranih doza.

Kako je Tanjugu rekla specijalista opšte medicine Doma zdravlja Stari Grad, primarijus dr Biserka Obradović, nema većeg interesovanja za vakcinaciju, jer se većina gradjana uglavnom vakcinisala na vreme, u oktobru i novembru.

„Sada se gradjani sporadično vakcinišu, nema većeg interesovanja“, kazala je Obradović.

Ona je objasnila i da su respiratorne infekcije uobičajene u vreme oko Nove godine, jer se kapljične infekcije, koje se prenose ljubljenjem, javljaju u vreme praznovanja, pogotovo što je vreme oko Nove godine bilo neubičijeno toplo.

Obradović savetuje gradjanima da uzimaju što više vitamina, tečnosti, kao i da šetaju, jer, kako kaže, ne postoji lek koji može da zameni fizičku aktivnost.

(blic.rs)

Close