Tri lekcije moje majke bez kojih ne bih preživela odrastanje

porodica-bližnji
Foto: Pixabay.com

Donesu nas na svet, nadaju se najboljem, sve vreme nas uče kako da odrastemo i postnemo realni odrasli ljudi. Jedna Milica sa svima deli najvažnije savete njene majke

“Odrastanje” je reč koja se koristi da opiše proces u kom rastemo i radimo tipiče stvari koje rade odrasli. A veliku ulogu u tom procesu igraju naše majke, naši najbolji prijatelji, čije nam životno iskustvo i lekcije mogu pomoći da odrastemo u odgovorne ljude sa lepom dušom. Jedna majka dala je svojoj ćerki Milici nekoliko važnih saveta o odrastanju, a ona je odlučila da ih podeli sa vama, jer su joj pomogli da ustane kad padne i da prihvati sebe onaku kakva jeste.

I više od toga, ona me je naučila mnogo o odrastanju uveravajući me da sam, iako mi se moja borba u baš sada može biti veoma realna, dovoljno jaka da mogu da prevaziđem svaki problem koji mi iskrsne i da sve preokrenem u sopstvenu korist.

Dakle, ukoliko ste veoma bliski sa vašom majkom, ovo su samo neki od saveta koje je Milica dobila od svoje majke, a koje želi da podeli sa vama.

1. Sasvim je u redu da ne osećate svoje godine

Životna iskustva nas određuju, i to je činjenica.

A određena iskustva utiču na to da odrastemo brže od drugih, ali zbog toga vaš put nije manje vredno nego nego životni put nekog drugog.

Neki ljudi moraju budu veoma samostalni i pre nego što napune 18 godina jer ih na to prisile životne okolnosti, neki rano ostanu bez roditelja, a neki su vezani za roditelje do kasnih dvadesetih…

To iskustvo će odrediti kada ćete se osećati starije ili mlađe nego što zaista jeste. A vi ne treba da se stidite svog ličnog iskustva jer vas upravo ono oblikuje u osobu kakva bi trebalo da budete.

Zato uživajte u svom putovanju bez obzira na to šta se tokom njega bude dešavalo.

majka-porodica
Foto: Pixabay.com

2. Učite na svojim greškama

Čak i kada ne možemo da ispravimo greške iz prošlosti, možemo iz njih mnogo da naučimo.  Moja majka me je podsećala na to da je sasvim okej ako padnem ili se spotaknem u životu sve dok iz toga budem učila lekcije i vredno radim da krenem napred. Znajući da me imam podršku majke omigućava mi da se posle svakog pada uspravim i vratim u normalu.

nekad je veoma teško da odmah nešto naučimo na sopstvenim greškama. Često je potrebno da istu grešku napravimo još jednom, dva, pa čak i tri puta da bismo naučili lekciju.

Kada razmišljam o tome, shvatam da se za to na neki način brine univerzum. On nas iznova i izbnova stavlja u iste situacije – i tako dok ne naučimo lekciju. A to nam uvek daje priliku da nešto naučimo na svoj način i da postupamo drugačije.

3. Život je suviše kratak, zato uvek birajte sreću

Iako sam jedinica i u poređenju sa drugom decom veoma raznažena, moja majka je uvek isticala činjenicu da je njena ljubav prema meni bezuslovna.

Uvek me je podsećala da se samo jednom živi i da je jaka porodica od vitalne važnosti za sreću. Kako sam odrastala, imala sam sreću da sam jednom godišnje odlazila sa svojim roditeljima na odmor. Kad god bismo otišli u zabavni park ili na plažu, trudili bismo se da uživamo u zajedničkim aktivnostima pre nego da svako radi nešto za sebe.

Tako mi je usadili osećaj za harmoniju i mir koji nosim sa sobom svakoga dana. To mi takođe pomaže da izađem iz zone komfora i da prihvatim da stvari ponekad ne mogu da se odvijaju kako sam planirala, što je sasvim okej kada imate sistem podrške.

Moja predivna majka naučila me je kakao da budem ovakva kakva sam danas i ja sam joj na tome beskrajno zahvalna.

 

(Vesti-info.rs/Telegraf.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close