TAJNA CAPTAGONA: Teroristi ID su toliko nadrogirani da ne padaju ni posle 10 metaka

Džihadisti

Danas poznata kao „ISIL-ova droga“ zapravo datira iz daleko ranijih ratova, čak i iz vremena nacista

Za ludačke zločine terorista iz Islamske države nije kriva samo njihova „ideologija“, već i kaptagon (Captagon). Radi se o tableti na bazi amfetamina, koja je kreirana u američkim laboratorijama.

„Svi su oni nadrogirani. Normalan čovjek bi pao nakon dva, tri pogotka. Ali ovi su toliko nadrogirani da moraš u njega sprašiti rafal pre nego što ga srušiš„, tvrdi jedan od kurdskih boraca koji se svakodnevno nalazi u okršaju sa teroristima.

Jedan od prevodilaca koji je bio na raspolaganju novinarima, ispričao je svoju verziju susreta sa uvom drogim.

„Nakon borbi, kada su naši napokon očistili Kobani od ISIS, u džepovima mnogih poginulih nađene su i po desetine ovih tabletica“, objasnio je on.

OD LEKA DO OTROVA 

Kaptagon je prema brojnim izvorima, “dizajniran” u jednoj laboratoriji NATO-a u Sofiji u Bugarskoj još 2011. godine, a među prvima su njezine učinke koristili pobunjenici u Libiji prilikom svrgavanja pukovnika Gadafija. 

Ali Kaptagon je, zapravo stvoren kao lek još početkom 60-ih godina u SAD-u za lečenje poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje. Danas se milioni tih tabletica ilegalno proizvode u tajnim laboratorijima, uglavnom u istočnoj Evropi i Turskoj, a masovno se koriste upravo u ratu na Bliskom istoku.

Istorija korišćenja metamfetamina i amfetamina u raznim varijantama ipak seže puno dalje od “Arapskog proleća”.

PANCER ČOKOLADA I POSEBAN SAKE 

“Piloti! Previše borbenih misija? Ne možete da ostanete budni u vazduhu? Uzmite amfetamin!”, poruka je s plakata američkog ratnog vazduhoplovstva s početka Drugog svetskog rata. 

No prava zloupotreba pripisuje se nacistima i njihovim saveznicima Japancima. Nemci su razvili metamfetamin pod fabričkim imenom Pervitin, koji je masovno davan njihovim trupama na Istočnom frontu.Za vojnike je Pervitin mešan sa slatkišima, kao što je bila tenkovska Pancer čokolada.

Pod uticajem tih “čokolada”, tableta ili nakon ubrizgavanja Pervitina u venu, vojnici su danima marširali pod punom spremom, lakše podnosili ljutu rusku zimu i bezumno jurišali u smrt pred Staljingradom.

Japanske varijante sličnih svojstava koristili su vojnici “Zemlje izlazećeg Sunca” čineći zverstva na pacifičkim ostrvima, a kamikaze, sigurno nisu pre polijetanja nazdravljali zelenim čajem ili čašicom sakea.

„To je sredstvo koje u pravilu koriste agresivne, osvajačke vojske, kad u vojniku treba ‘ubiti’ savest, izbrisati granicu osećaja zla“, objašnjava profesor dr Slavko Sakoman iz Zagreba, jedan od najvećih autoriteta za lečenje zavisnika o opijatima u ovom delu Evrope.

LEK ZA MENJANJE REŽIMA

Uz Kaptagon je smaknut Gadafi, Mubarak, promenjen režim u Tunisu, ali je korišćen i nedavno u Ukrajini…

Delovanje kaptagona je, u zavisnosti od doze, kao izmišljeno za stvaranje “super ratnika” – nedostatak potrebe za snom, “beskrajna energija”, euforija i ubijanje bilo kakve empatije, radikalno podizanje tolerancije na bol… Svi ti efekti u kombinaciji s radikaliziranošću, verskim fanatizmom, mržnjom prema svima koji “nisu s nama”, oružjem u rukama i bezakonju – rezultiraju prizorima na kakve smo, nažalost, već gotovo oguglali: ritualna ubistva, odsecanje glava, ubijanje dece, žena, mučenja, razapinjanja…

(Newsweek.rs / Express.hr)