Smeh i suze bitni za duševnu i fizičku ravnotežu

suzesmeh
Foto: novosti.rs

Dok se smejemo, broj otkucaja srca se smanjuje, pritisak opada, telo se opušta. Suze su takođe važne za postizanje duševne ravnoteže, jer se plakanjem u stresnim situacijama organizam oslobađa napetosti

Glasan smeh u trajanju od deset do petnaest minuta u toku dana jednako je delotvoran kao i 45 minuta terapeutskog opuštanja. Dok se smejemo, broj otkucaja srca se smanjuje, pritisak opada, telo se opušta, a za četvrt časa smehotresnog rapoloženja, u zavisnosti od intenziteta, organizam potroši od deset do četrdeset kalorija, ustanovili su nemački naučnici.

Oni su, takođe, potvrdili da je smeh zaista „zarazan“, a otkrili su i način na koji se prenosi. Slušanje smeha i drugih pozitivnih zvukova, zapravo, stvara nadražaj u predelu mozga, koji se, inače, aktivira kada se smejemo.

Suze su takođe važne za postizanje duševne ravnoteže. Plakanjem u stresnim situacijama organizam se oslobađa napetosti i opušta se. Na taj način smanjuje se količina negativnih hormona u telu i ponovno uspostavlja ravnoteža. Zato se nikako ne treba uzdržavati ukoliko se pojavi potreba za plakanjem.

Delovanjem hormona, plač i smeh dovode do olakšanja i odvraćaju pažnju od ljutnje, krivice, stresa i drugih negativnih stanja. Budući da se smanjuje nivo kortizola, epinefrina i dopamina, osoba ulazi u antidepresivno i smireno stanje. Dodajmo na kraju da smeh jača imunitet i na taj način nekada, možda i bolje od raznih lekovitih preparata, štiti organizam od bolesti i pomaže mu da se brže oporavi.

(novosti.rs)