SLIKA VREDI HILJADU REČI:11 NEREALNIH I VRLO RETKIH FOTOGRAFIJA IZ ISTORIJE

Istorija
Foto: Ilyke

U današnje vreme imamo kamere na mobilnim telefonima, digitalni fotoaparati, pa čak i oni jako kvalitetni samo su postali jeftiniji i bolji, ali šta je sa stvarima koje uslikamo?

Da li su fotografije koje imamo danas od kulturnog i istorijskog značaja? Nekada, fotografija nije bila toliko uobičajena aktivnost za svakoga.

Predstavljamo vam 11 najvažnijih istorijskih fotografija koje pokazuju čovečanstvo u svom najgorem i najboljem izdanju.

1. Ovaj usamljeni dečak i njegova igračka.

Ovo je nevin, usamljeni dečak koji drži svoju punjenu plišanu igračku dok svi ostali svedoče razaranju koje su izazvali Nemci u Londonu davne 1940. godine.

istorija1
Foto IIyke

2. Vojnik koji umire na rukama sveštenika.

1962. godine, desio se jedan brutalan ali ipak neverovatan događaj: Ranjeni vojnik koji umire traži pomoć od svetog čoveka, sveštenika. To je pravi užas rata, a ponekada nam je svima potrebna božanska uteha.

istorija2
Foto: IIyke

3. Zagrljaj lutke

Ova tužna, srceparajuća fotografija prikazuje devojčicu kako čvrsto grli lutku dok gleda svoj uništen dom u Londonu 1940. godine.

istorija3
Foto: IIyke

4. Fotografija „nas“

Ova fotografija je fascinantna jer je ovo jedina postojeća fotografija koja uključuje sve ljude sveta osim Majkla Kolinsa. Svaka osoba, mrtva ili živa u tom trenutku nalazi se na fotografiji iz 1969. godine, osim Majkla.

istorija4
Foto: IIyke

5. Vijetkong ubistvo

Ova slika pokazuje zloglasnog policajca iz Sajgona kako ubija Vijetkonga, što znači da je čovek bio iz Nacionalnog oslobodilačkog fronta koji je bio aktivan tokom rata u Vijetnamu.

istorija5
Foto: IIyke

6. Spasilac

Ovaj neverovatan čovek je spasilac koji je jednostavno radio svoj posao 1920. godine. Pogledajte dobro to telo i atraktivne brkove, to je gospodin spasilac.

istorija6
Foto: IIyke

7. Japanski dečak i njegov umrli brat.

Ova fotografija je prikaz hrabrog, tužnog japanskog dečaka koji nosi na leđima svog mrtvog brata na putu za kremaciju.

istorija7
Foto: IIyke

8. Ljudski pepeo

Ovu upadljivu gomilu ljudskog pepela posmatraju vojnici Sovjetskog saveza 1944. godine. Pepeo je od ljudi koji su spaljeni dok su bili u koncentracionom logoru Majdanek.

istorija8
Foto: IIyke

9. Preživela pad sa Nijagarinih vodopada.

Upoznajte hrabru Eni Edison Tejlor, koja je davne 1901. godine, preživela pad sa velikih Nijagarinih vodopada tako što je bila u buretu.

istorija9
Foto: IIyke

10. Poslednje javno pogubljenje

Dok druge zemlje još uvek imaju smrtnu kaznu, SAD je zvanično poslednji put imao javno pogubljenje 1936. godine.Konkretno, to je bio Rajni Betea, ubica i silovatelj, koji je jevno pogubljen, a njegovu smrt gledalo je preko 70.000 ljudi.

istorija10
Foto: IIyke

11. Reklama za lek protiv malarije!

Malarija je idalje problem u svetu danas, ali zahvaljujući napretku u tehnologiji, to će uskoro biti stvar prošlosti. Ova stara reklama je za lek protiv malarije koji je pronađen u Drugom svetskom ratu u Papuji, Nova Gvineja.

istorija11
Foto: IIyke

(kurir.rs)