Šest načina kako da razotkrijete lažova

Dim
Foto: Pixabay.com

Ukoliko sumnjate da vam neko ne govori istinu, postoji nekoliko načina da to proverite. Independent predstavlja šest znakova koji ukazuju na to da vaš sagovornik možda nije iskren prema vama.

Obratite pažnju na pokrete i govor tela

“Neka vrsta pravila bilo bi da, što je osoba fizički otvorenija prema vama, to je veća verovatnoća da je iskrena, jer otvoren stav označava ranjivost. Ukoliko primetite promene u ponašanju, odnosno gestove kojima osoba pokušava da “zaštiti” sebe (na primer dodirivanje lica, trljanje čela itd.), onda je moguće da vas ta osoba laže”, izjavio je psiholog Džon Pol Garison u intervjuu za Insajder.

Suviše mirno ponašanje takođe može da bude sumnjivo, s obzirom na to da lažovi često pokušavaju da kod sagovornika izazovu utisak da su smireni, i vode računa o svojim pokretima da se ne bi odali.

Ukoliko osoba sedi ekstremno mirno, priča vrlo polako, drži ruke sa strane i pokrete lica svodi na minimum, moguće je da imate posla sa lažovom.

Gledajte sagovornika pravo u oči

Dobro poznata fraza koju smo svi čuli ispostavila se kao naročito korisna kada je reč o lažovima: nedostatak kontakta očima jedan je od prvih neverbalnih znakova da nešto nije u redu.

To je sasvim logično, s obzirom na to da kontakt očima predstavlja nešto lično i intimno, a lažovi uvek pokušavaju da depersonalizuju situaciju.

Obratite pažnju na priču

Ukoliko onaj ko vas laže nije mnogo vešt, lako ćete primetiti neslaganja u njegovoj priči.

Trebalo je da se nađe s jednim prijateljem, a video se s drugim? Spomenuo je radnju koja na tom mestu više ne postoji? Tvrdi da je pričao sa osobom za koju znate da je u tom trenutku bila u inostranstvu?

Ako sumnjate, dobro obratite pažnju na sve detalje u priči sagovornika.

Nagnite se ka sagovorniku

Ako osoba koju ste optužili za laž uzmiče ili na bilo koji način pokušava da uspostavi fizičku distancu, to znači da joj je neprijatno u vašoj blizini i njeno telo to jasno pokazuje. To uključuje prekrštanje nogu, okretanje leđa, usmeravanje tela ka izlazu iz prostorije itd, kaže Džastin Lavel, glavni direktor za komunikacije na sajtu PeopleLooker.com.

U tom slučaju još jače usmerite svoj govor tela prema njoj i proverite kako će reagovati – ljudi uglavnom izbegavaju intimnost kada lažu.

Obratite pažnju na odgovor sagovornika

“Dobri lažovi obično imaju speman odgovor unapred, i koriste taktike pomoću kojih će prebaciti težište razgovora na vas, ili će pokušati da izazovu vašu emocionalnu reakciju kojom će vam skrenuti pažnju na nešto drugo”, kaže psiholog Džozef Silona sa Menhetna.

Ako osoba laže, očekujte krokodilske suze, vikanje ili optužbe na vaš račun.

Verujte svom osećaju

Iako će se dobri lažovi potruditi da nikada ne pronađete dokaz, ako imate osećaj da vas neko laže, onda otvoreno porazgovarajte s njim.

“Čak i ako ne postoji neslaganje između verbalne i neverbalne komunikacije, ne igrnosišite osećaj koji dolazi ‘iz dubine stomaka’ jer je najčešće zasnovan na nečemu stvarnom”, kaže stručnjak za komunikaciju Lesli Šor.

(B92.net)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close