POSLEDNJI DAN ŽIVOTA SLAVNOG FILOZOFA: Ovako je umro Niče (VIDEO)

fridrih-nice
Fridrih Niče. Foto: Arhivska fotografija

Njegova mentalna bolest je prvobitno dijagnostifikovana kao tercijarni sifilis, u skladu s medicinskim saznanjima tog vremena

Veliki nemački filozof, pesnik, kompozitor i klasični filolog Fridrih Vilhem Niče rođen je 15. septembra 1844. u Prusiji, a svojim radom i delovanjem promovisao se u jednog od najuticajnijih mislilaca iz istorije. Ovako je izgledao njegov poslednji dan.

Nažalost, 3. januara 1889, doživeo je potpuni nervni slom. Pristupila su mu dva policajca nakon što je uzrokovao pravu pometnju na ulicama grada Turina. Šta se tačno dogodilo ostaje nepoznato, ali je priča koja se često ponavlja, da je Niče svedočio udaranju konja na trgu Karlo Alberta, nakon čega je dotrčao do konja i stavio ruke oko njegovog vrata kako bi ga zaštitio, a potom kolabirao i pao.

 

Njegova mentalna bolest je prvobitno dijagnostifikovana kao tercijarni sifilis, u skladu s medicinskim saznanjima tog vremena.

nietzsche187b
Foto: Wikipedia/Anton~commonswiki

Jedno od objašnjenja njegovog ludila je i rast retro-orbitalnog menigioma, što može biti uzroko demencije. S druge strane, neki pak tvrde kako ludilo može bit rezultat i trovanja živom, koja se tada koristila za lečenje sifilisa.

Niče je 1898. i 1899. pretrpeo barem dva moždana udara, a oni su ga ostavili paralizovanog, nesposobnog da hoda ili govor. Nakon što je oboleo od upale pluća, doživeo je još jedan moždani udar koji je bio koban po njegov život.

Tegle meda
Za više informacija, kliknite na fotografiju

(Telegraf.rs/Express.hr)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close