Penzionisao se u 34. godini: Evo koja je njegova najvažnija lekcija

penzija34
Foto: privatna arhiva / www.madfientist.com

Penzionisati se u 34. godini zvuči kao san mnogih mladih, ali retki među njima u tome i uspeju! U avgustu ove godine Amerikanac Brendon (krije svoje prezime penzionisao se u 34. godini i ispričao kako mu je to pošlo za rukom.

Da bi to ostvario, mladi čovek koji sebe zove poznatiji kao “Mad Fientist” (fientist, od “financial independence”, u slobodnom prevodu, neko ko štedi za rano sticanje finansijske nezavisnosti), odlučio je da živi bez velikih prohteva na selu u Vermontu, gde je uspeo da uštedi i uloži oko 70 odsto prihoda posle odbijanja poreza.

 

Godine 2014. Brendon i njegova supruga – koja ne želi da se penzioniše prevremeno i sama upravlja svojim novcem – preselili su se Škotsku, gde je on radio još nekoliko godina i uštedeo dovoljno novca da bi mogao da se penzioniše u 34. godini.

“Uvek sam želeo da budem ‘finansijski nezavisan’, a ne da se ‘prevremeno penzionišem’”, izjavio je on za “Biznis insajder”. Nikada nisam želeo da prestanem da radim, već mi je cilj bio da imam vremena i slobodu da se bavim stvarima koje su mi važne.”

Glavna lekcija „mladog starca“

Međutim, tokom putovanja do finansijske nezavisnosti naučio je dragocenu lekciju: nije sve u štednji.

Umesto da se trudi da uštedi onoliko novca koliko je zamislio, on je počeo da odvaja previše.

“Postao sam toliko zadrt u nastojanju da uštedim da sam tokom tog procesa bio vrlo nesrećan”, kaže on. “Nisam želeo da radim ništa što je imalo veze s trošenjem novca. Hteo sam da ostvarim cilj što pre”, kaže on.

Iako se zalaže za finansijsku nezavisnost, on upozorava da svako ko želi da ode ranije u penziju treba da pazi da ne postane do te mere opsednut time da se potpuno izoluje od drugih.

“Koncentrišite se na moć koju stičete na tom putu sa svim tim novcem koji štedite i iskoristite tu moć da život učinite što boljim”, kaže on. “Nemojte žrtvovati sreću zbog svote u banci.”

Odlazak u prevremenu penziju treba da oslobađa i daje moć, a ne da vas ograničava. Izbegavajući sve što ima veze s trošenjem novca, Brendon je počeo da izbegava prijatelje i lišio je sebe malih stvari koje donose radost.

“Jedan dolar više na računu u banci neće vas učiniti srećnijim”, upozorava on.

Šonov plan za „ekstremnu penziju“

Dvadesetšestogodišnji analitičar i bloger Šon, poznat kao Money Wizard, kao 16-godišnjak je počeo da odvaja novac koji je zaradio na svom prvom poslu. Kasnije je pročitao knjigu pod naslovom “Early Retirement Extreme” (Ekstremno rano penzionisanje) Džejkoba Landa Fiskera i rešio da stekne finansijsku nezavisnost do 37. godine. U 22. godini je diplomirao finansije i ekonomiju i zaposlio se kao finansijski analitičar u Denveru, gde je zarađivao 45.000 dolara godišnje. Odmah je s poslodavcem ugovorio tzv. 401k plan, odnosno, investicioni plan kojim zaposleni ovlašćuje poslodavca da deo njegove plate uloži u investicione fondove drugih kompanija. Tada je odvajao pet odsto od plate, a danas, tri i po godine kasnije, Šonova plata iznosi 70.000 dolara, a njegov doprinos u okviru plana 401k dostigao je 25 odsto.

Prošle godine neto vrednost njegovog bogatstva dostigla je 100.000 dolara. Tada je pokrenuo blog “My Money Wizard”, kako bi podelio s drugima iskustva sa svog ambicioznog putovanja do ranog penzionisanja.

 

(businessinsider.com/Blic.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close