Majka zvana hrabrost: Lidija je odlučila da prekine sa hemoterapijom da bi rodila dete po cenu života

lidija-zecevic
Foto: Facebook/DPH Zagreb

Opaki karcinom joj se ipak vratio u petom mesecu trudnoće, a Lidija je rodila 2015. godine i spremno je odlučila da se bori i ne posustaje

Ona je poznata kao “majka hrabrost”, jer je na 13. hemoterapiji otkrila da je trudna, i uprkos savetima lekara da abortira, ona je odlučila da rodi dete.

– Nikako ne mogu da dođem sebi, neopisivo sam tužna. Mog anđela više nema, ali jadnica se barem spasila velikih bolova – kroz suze je za 24sata.hr ispričala Marina Zečević, majka Lidije Zečević, koja je u ponedeljak ujutro preminula nakon teške bolesti.

Lidija je pre tri godine napipala kvržicu na dojci, a potom joj je dijagnostifikovan zloćudni tumor, koji je za samo nekoliko meseci baš narastao.


Odmah je podvrgnuta operaciji i doktori su joj odstranili dojku. Lečenje je nastavila i sledeće godine, kad je išla na čak 25 zračenja i primila 18 imunoterapija. Karcinom se povlačio, a onda je na 13. terapiji otkrila da je trudna. Iako su joj lekari savetovali da bi trebalo da nastavi terapiju i pobaci, ona je mogućnost pobačaja uporno odbijala i odlučila je da rodi.

– Svi onkolozi su tražili abortus. Ne mogu da kažem da sam bila tužna što se bolest vratila već srećna zbog toga što mi Bog daje. On je Božje čudo – rekla je tada Lidija.

Opaki karcinom joj se ipak vratio u petom mesecu trudnoće. Lidija je rodila 2015. godine i spremno je odlučila da se bori i ne posustaje.

Istakla je da je odlučila da se bori za sebe, svoju decu i šansu da tek rođenom Antoniju bude majka. Dok je mazila svoga novorođenog sina, Lidija je trpela neviđene bolove zbog rane na grudima od hemoterapije na koju su je vratili čim je rodila. Istovremeno su se ona i njen partner Anto borili s teškom svakodnevicom, bez posla i novca za preživljavanje i lekove.

– Karcinom joj se proširio na mozak, dobila je deset zračenja. Nakon toga je iznenada pala u krevet. Stanje joj je bilo nepromenjeno mesec i po dana – ispričala nam je njena majka Marina. Dodala je kako je Lidija poslednjih mesec dana života provela u bolnici Sveti Duh u Zagrebu, priključena najprije na masku pomoću koje je disala, a posle i na respirator.

– Prebacićemo je u Knin, gde ćemo da je pokopamo. Užasno se mučila, jadnica se spasila što je umrla – kaže majka.

Tegle meda
Za više informacija, kliknite na fotografiju

(Vesti-info.rs/Telegraf.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close