Maja „srpska majka“ ima 35 godina, 10 dece i nikad ne kuka! Za vas ima jednu važnu poruku…

maja-kovacevic-desetoro-dece-deca-kraljevo
Foto: Privatna arhiva

Ona svojoj deci ne može da pruži najbolje cipele, najbolje kompjutere, ali im je dala nešto što neki drugi roditelji nisu – braću i sestre

Maja Kovačević iz Kraljeva ima 35 godina i desetoro dece. pomoć ne dobija ni od koga, ali se ne žali, već ne skida osmeh sa lica.

Ona svojoj deci ne može da pruži najbolje cipele, najbolje kompjutere, ali im je dala nešto što neki drugi roditelji nisu – braću i sestre

– Moja deca se ne igraju skupim igračkama, igraju se zajedno, i to je njihovo bogatstvo, to što imaju jedni druge, dodaje ponosno Maja

Još dok sam bila devojčica želela sam da imam mnogo dece. Ne baš deset, ali više od petoro. S obzirom na to mi je prva beba bila devojčica, a posle nje sam rađala samo dečake, htela sam da imam još neku ćerku. Tako smo suprug i ja stigli do devetoro dece – kaže ona.

– Šalili smo se da sam ista kao i Majka Jugovića, a ja sam onda pomislila – zašto ne bih bila i kao knjeginja Persida Karađorđević, čukunbaka Aleksandra Drugog Karađorđevića, majka Aleksandra Prvog Oslobodioca, koja je rodila desetoro dece – objasnila je svoju porodičnu “matematiku“ Maja Kovačević.

Dnevno kupuju oko šest litara mleka, četiri litre soka, oko šest vekni hleba, oko 20 pelena.

– Ako pravim pasulj, na primer, treba nam kilogram pasulja za jedan ručak. Trošimo i mnogo praška za veš, a mašina za pranje radi svaki dan – priča Maja o svojim svakodnevnim obavezama.

Na prvi pogled biste pomislili da uopšte nema decu, jer deluje vrlo mlado, kao devojka koja se možda tek udala i “radi“ na potomstvu. Doterana, nasmejana, kao da za sebe ima sve vreme ovoga sveta.

– Imam 35 godina, i baš malo vremena za sebe. Osim što sam majka, ja sam i zaposlena. Suprug i ja u Kraljevu, gde i živimo, imamo izdavačku kuću “Glas Srbije“, a izdajemo i nacionalnu reviju “Kraljevske novine“  – dodaje ona.

To su prve monarhističke novine u Srbiji, obrađuju sve što je u vezi sa našom nacionalnom tradicijom, verom, istorijom, porodičnim vrednostima. Takođe, osnovala sam Udruženje “Kneginja Persida Karađorđević“, koje se bori za bolji status mnogočlanih porodica u Srbji – priča Maja.

Maja je 2016. od Udruženja “Srpski domaćini“ dobila nagradu “Srpska majka”, kao i povelju Udruženja “Arčibald Rajs“.

Takođe, 2015. je dobila nagradu Kondir Majke Jugovića, od Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika.

Maja kaže da ne planira više dece, a dodaje, i to ponosno, da nije imala blizanačke trudnoće.

Milicu (12), Miloša (11), Milana (9), Mihaila (8), Radoša (6), Ratka (5), Ružicu (4), Miodraga (3), Nikolinu (2) i Jovana (4 meseca) Maja je rodila iz 10 trudnoća!

Maja radi na tome da se usvoji zakon da porodice koje imaju četvoro i više dece, takođe mogu da dobijaju roditeljski dodatak.

– Raduje me što sam za taj svoj cilj dobila podršku i blagoslov patrijarha Irineja. Daću sve od sebe da u tome uspem – dodaje Maja.

Tegle meda
Za više informacija, kliknite na fotografiju

(Telegraf.rs/ Vesti-info.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close