LESKOVAC: Tri sata ležala bez svesti nasred pijace, NIKO NIJE REAGOVAO

leskovac
Foto: Milica Ivanović / RAS Srbija

LESKOVAC – Leskovčanka stara oko 40 godina tri sata ležala je jutros bez svesti na Veterničkom keju u blizini zelene pijace na očigled prolaznika i zakupaca pijačnih tezgi.

Ekipe policije i hitne pomoći stigle su oko 11 časova, posle telefonskog poziva Igora Stajića, aktiviste nevladine organizacije “Edukacioni centar”, koji je tu prolazio, pa je žena brzo zbrinuta u urgetnom centru Opšte bolnice u Leskovcu, gde nam je rečano da je žena zapravo kontuzovana od alkohola.

– Poznajemo je svi na pijaci. Mislim da je beskućnica. Ona obilazi sve tezge i moli da joj neko da čašicu rakije. Poneko se sažali pa joj da. Kada se napije ko zna gde odlazi – priča jedan od zakupca tezgi, koji na samo odmahuje rukom na pitanje zašto nije pozvao lekare.

Lekari apeluju na građane da osobama u ovakvom stanju što pre pomognu kako se ne bi smrzle na niskim temperaturama.

-Termoregulacioni centar osoba u alkoholisanom stanju nije u mogućnosti da registruje temperaturu te se vrlo često može da se desi da se osoba, koja je sedirana od alkohola, smrzne pa čak i da umre. Njihovo stanje svesti se u tim trenucima kreće od pospanosti do dalkoholne kome što može dovesti do onog najgoreg – objašnjava nam psihijatar Tatjana Jovanović.

leskovac1

Foto: Milica Ivanović / RAS Srbija

Ovakve osobe bi, dodaje Jovanovićeva, nakon upućene prve pomoći trebalo da se upute na dalje lečenje, a ukoliko je reč o beskućnicima predaju se na nadležnost lokalnim centrima za socijalni rad.

Ovakve slike nisu retkost oko leskovačkih pijaca, gde se prodaje i rakija. Pre nekoliko godina na pijaci u Podvorcu umro je stariji čovek od posledica predoziranja alkoholom pri ekstremno visokoj temperaturi. Ni u njegovom slučaju prolaznici nisu na vreme pozvali lekari iako je je na vrelom betonom ležao nekoliko sati bez svesti.

(blic.rs)