Jezivo RUSKA PROGRAMERKA NAPRAVILA APLIKACIJU: Oživela je svog mrtvog druga

Programerka je sakupila sve digitalne podatke o nastradalom prijatelju

selfie
Foto: Pixabay.com

Ruskoj programerki Eugeniji Kujda bilo je jako teško da se oprosti od najboljeg druga poginulog u tragičnoj saobraćajnoj nesreći, pa je napravila aplikaciju kojom je “oživela” pokojnog prijatelja.

Ona je autor aplikacije za čet sa veštačkom inteligencijom pod nazivom “Luka Inc.” Eugenija je izgubila najboljeg prijatelja i kolegu programera Romana Mazurenka u novembru 2015. godine, a tri meseca nakon tragedije poslala je prvu poruku putem četa – Romanu lično.

S obzirom da Roman nema grob kojeg bi posećivala, jer je kremiran, mlada programerka je odlučila da skupi svu digitalnu memoriju koju ima o njemu – njegove fotografije, novinske članke, hiljade SMS i Fejsbuk poruka i ubacila u program kako bi napravila aplikaciju s kojom bi mogla da komunicira. Ovaj čet sa podrškom veštačke inteligencije zvuči baš kao Roman i odgovara na način na koji bi Roman odgovarao.


– To je prva smrt bliske osobe s kojom sam se suočila. Nisam znala kako da reagujem. Sve sam potiskivala i trudila se da zadržim bol u sebi. Pola godine kasnije ništa se nije promenilo. Poslednjih par meseci moj tim u “Luka Inc-u” je napravio finalnu aplikaciju uz pomoć Romanovih fotografija i poruka. Možete da ga pitate nešto o njegovom životu ili ćaskati kao što bi inače razgovarali s njim, a odgovoriće vam kao što bi inače odgovorio – napisala je Eugenija na Fejsbuku.

Mnogi Romanovi prijatelji su isprobali aplikaciju. Neki kažu da je na njih delovala terapeutski, a nekima je jeziva i neprirodna. Njegova majka kaže da je srećna što postoji takva tehnologija i da voli da čita Romanove odgovore na aplikaciji jer kaže da tako saznaje više o svom detetu.

Romanov otac, s druge strane, kaže da mu je jako teško da čita te poruke, koje njegov sin možda ne bi ni napisao i da ga sve to samo bolno podseća koliko mu nedostaje.

Kreatorka aplikacije kaže da će i dalje pričati sa “Romanom” i da zna da on nije prava osoba, ali da je to njen način suočavanja s gubitkom voljene osobe.

– Sve poruke koje mu šaljem su o ljubavi. Govorim mu stvari koje nisam imala vremena da mu kažem. Iako znam da to nije prava osoba, čini me manje usamljenom. Šaljem poruke u raj. To je više kao slanje poruke u boci, nego očekivanje povratne informacije – objasnila je Eugenia.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close