Globalno zagrevanje koje ima posledice EPSKIH RAZMERA-do sada neprimećeno

globalno
Foto: blic.rs

Čini se da otapanje glečera izazvano porastom globalnih temperatura blago usporava kretanje Zemlje, što bi moglo da ukaže na još jednu posledicu globalnih klimatskih promena, objavili su američki naučnici.

Oni veruju da se iza usporavanja kretanja Zemlje krije globalni porast nivoa mora koji za posledicu ima otapanje glečera. Usporavanje Zemljine kretnje registrovano je uz pomoć satelita i astronomskih merenja.

– Glečeri su na severnijim geografskim širinama. Kada se otope, voda se iz tih širina kreće prema južnim delovima i to, kao kod klizača koji odmiče svoje ruke od tela, utieče na usporavanje Zemljine rotacije – kaže geofizičar sa Harvarda Džeri Mitrovica.

Kretanje leda i vode nastalo otapanjem takođe dovodi do blage promene Zemljine ose, odnosno pomeranja Severnog pola, što je fenomen poznat i kao „polarno lutanje“.

Džeri Mitrovica, naučnik

– Zamislite klizača koji ne ispruži ravno od tijela ruke nego ih savije pod različitim kutovima – počeo bi se ljuljati naprijed-natrag. Isto se događa kod pomicanja pola – kaže Mitrovica.

Naučnici su proučavali promene u rotaciji i osi Zemlje u svetlu globalnog porasta nivoa mora u 20. veku, na koji je uticao porast globalnih temperatura.

globalno1
Foto: blic.rs

– Otapanje ledenih ploča i porast nivoa mora pomerio je osu Zemlje, odnosno Severni pol tempom od jednog centimetra godišnje. To otapanje je usporilo rotaciju Zemlje i povećalo trajanje dana za hiljaditi deo sekunde tokom 20. veka – kaže Mitrovica.

On je dodao da su to „mali učinci“, ali da oni pokazuju koliko je moćan uticaj klimatskih promena koje je izazvao čovek, a koje se odražavaju na planetu.

– Ukoliko ledene ploče počnu da se otapaju brže u ovom veku, kao što stručnjaci predviđaju, uticaj na rotaciju Zemlje će porasti – kaže Mitrovica. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Science Advances.

(blic.rs)