Elizabet Tejlor: Slavna glumica vodila ilegalnu prodaju droge!?

Elizabet
wikimedia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Većina nas zna da je za Elizabet Tejlor tema HIV-a i SIDE bio problem blizu njenog srca, ali većina nas nije znala da je upravo ona bila najveći kupac zabranjenih federalnih lekova.

U nedavnom intervjuu model Keti Ajrlend rekla je da je Elizabet Tejlor vodila ilegalni podzemni „prsten“ trgovine drogom tokom 80-ih godina kako bi obezbedila eksperimentalne lekove HIV pacijentima.

„Kada pričamo o neustrašivim ljudima, njena kuća na Bel Eru bila je sigurna kuća“, počinje priču Ajrlend.

„Mnogo stvari koje je ona radila bile su ilegalne, ali ona je spasavala živote. Bilo je to u vreme kada nije moglo mnogo toga da se uradi. Poslovni saradnici su je molili da „ostavi te stvari po strani“. Primala je čak i pretnje smrću. Prijatelji su je ostavili i napustili kada je tražila pomoć, ali ono što sam ja volela kod Elizabet, bila je njena hrabrost.“

Ako ste gledali Oskarom nagrađen film „The Dallas Buyers Club“ znate da su postojali eksperimentalni lekovi za HIV/SIDA pacijente tokom 80-ih godina u Americi. Međutim, Ron Vudruf nije bio jedini koji je vodio takvu ilegalnu operaciju.

Tokom tog perioda, HIV i SIDA bili su pogrešno shvaćeni i nedostatak federalnog nadzora zaustavio je medicinska istraživanja lekova, što je značilo da pacijanti sa ovom dijagnozom nisu imali nadu u život.

„Prstenovi“ droge obično su uvozili lekove iz zemalja kao što je Meksiko, Švajcarska i Švedska. Oni su obeleženi kao eksperimentalni od strane FDA, koja nije odobrila rane tretmane HIV-a sve do 1987. godine. Čak i tada, liste čekanja bile su duge i lek je bio preskup za većinu.

Elizabet Tejlor počela je sa prikupljanjem novca za istraživanja 1985. godine i svedočila je pred Kongresom u ime Rajana Vajta, poznatog tinejdžera koji se suočio sa diskriminacijom zbog bolesti. Ona je osnovala Fondaciju Elizabet Tejlor AIDS 1991. godine i od tada organizacija je skupila milione dolara za istraživanje i podizanje svesti.

Prilično je neverovatno kada čujete da se ona bavila nelegalnom kupovinom ovih lekova kako bi pomogla onima koji su oboleli od HIV-SIDE. Bravo!

(b92.net)