DA LI JEDINCI IMAJU DRUGAČIJI MOZAK?

dete p
Foto: pixabay.com

Skeniranje mozga ispitanika potvrdilo je ove nalaze, jer su primećene značajne razlike kod jedinaca u oblastima koje su zadužene za fleksibilnost, maštu i planiranje

Obično se smatra da su jedinci pametniji i povučeniji nego druga deca, jer im roditelji posvećuju više vremena i novca. Zbog toga što jedinčad nikad ne moraju da dele igračke, sobu ili roditeljsku pažnju, pretpostavlja se da nisu dovoljno pripremljeni da se slažu sa drugima.

Ali, jesu li mozgovi jedinaca drugačiji?

Psiholozi sa Jugozapadnog univerziteta u Čongkingu sproveli su istraživanje na preko 250 studenata, koristeći standardne testove inteligencije, kreativnosti i ličnosti kako bi izmerili njihov IQ i nivo slaganja sa drugima.

Ono što su zaključili jeste da jedinci imaju u proseku isti koeficijent inteligencije kao i druga deca, da su fliksibilniji, ali i manje skloni slaganju sa drugima nego deca koja imaju braću i sestre.

Skeniranje mozga ispitanika potvrdilo je ove nalaze, jer su primećene značajne razlike kod jedinaca u oblastima koje su zadužene za fleksibilnost, maštu i planiranje kao i u zonama zaduženim za slaganje sa drugima, regulaciju emocija i raspoloženja.

Zaključak naučnika je da veličina porodice ne utiče samo na sredinu u kojoj deca rastu već i na građu njihovog mozga.

Autori studije svoje nalaze objašnjavaju time što roditelji jednog deteta verovatno ulažu više truda u razvoj njegove kreativnosti, pružaju mu više nezavisnosti i imaju veća očekivanja od njega.

(detinjarije.com)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close