Ako ste ŽENA U SAUDIJSKOJ ARABIJI evo šta sve ne smete

saudijska arabija
Foto: blic.rs

Žene u Saudijskoj Arabiji će ovog vikenda, po prvi put u istoriji ove bogate kraljevine, moći da glasaju i kandiduju se na lokalnim izborima, doduše samo u ograničenom broju.

Ukupno 900 žena nalazi se u grupi od 7.000 kandidata za neku od funkcija u lokalnim opštinama. Škola, koju pohađa oko 700 đaka, primila je poziv u 08.30 časova, navodi se u saopštenju.

Međutim, i pored tog pomaka život žena u Saudijskoj Arabiji je težak.

Ne mogu da glasaju u istoj meri kao muškarci

 Po zakonu, svi punoletni građani Saudijske Arabije mogu da glasaju na izborima. Međutim, to nevaži za žene, čiji je bro limitiran. Za glasanje se prijavilo svega 131.000 žena, u poređenju sa 1.35 miliona muškaraca. Drugo, pozicije za koje se žene kandiduju su striktno ograničene na održavanje ulica, javnih parkova i brigu o deponijama. O vlasti nema ni govora.

saudijska arabija 1
Foto: blic.rs

Ne smeju na ulicu ukoliko nisu potpuno pokrivene

Saudijci imaju jedan od najstrožih zakona po pitanju oblačenja žena, koje na ulicu mogu da izađu jedino ukoliko im je pokriveno celo telo, sem očiju i šaka. Kontrolu sprovodi surova „Mutaween“ religijska policija, koja one žene koje ne poštuju stroga pravila – prebija.

saudijska arabija 2
Foto: blic.rs

Ne smeju da se sastaju sa muškarcima na ulici

Saudijkama nije dozvoljeno da se sastaju sa muškarcima van zatvorenog prostora, osim ukoliko u pitanju nisu bliski srodnici.

Žena takođe na ulicu ne sme da izađe ni sama, već uvek u pratnji glave porodice, oca ili muža. saudijske kuće čak imaju zasebne ulaze za muškarce i žene, a ista praksa uvedena je u školama, univerzitetima i kancelarijama.

saudijska arabija 3
Foto: blic.rs

Ne smeju da voze

Vožnja automobila još jedna je od brojnih zabranjenih stavki za Saudijke. Vehabisti su ovu radnju označili kao „haram“, odnosno strogo zabranjenu za žene. One žene koje su se bunile protiv ovog zakona obično završavaju u zatvoru.

saudijska arabija 4
Foto: blic.rs

Ne mogu da otvore račun u banci, putuju…

Ženama je zabranjeno da otvore sopstveni račun u banci, putuju, rade javne poslove, ili čak obave određene lekarske zahvate bez dozvole muža ili oca.

(blic.rs)