Zastrašujuće otkriće naučnika: Pauk može da vas čuje iz drugog ugla sobe

Naučnik Pol Šamble koji se dugi niz godina bavi proučavanjem pauka, kaže da je tek sada shvatio da je njihov svet sasvim drugačiji. Pauci nemaju uši. Oni imaju specijalne dlake koji preuzimaju pomeranje čestica. Šamble kaže su do ovog otkrića došli sasvim slučajno i da je sve počelo škripom odmicanja stolice

spider
Foto: Freeimages.com

Poznato je da pauci izuzetno dobro vide, da jako dobro percipiraju vibracije i da čuju zvuk koji im je jako blizu. Ali naučnici su sasvim slučajno otkrili novo čulo kod pauka.

Istraživanje objavljeno u Karent biolodži koje su sproveli naučnici sa univerziteta Kornel, utvrdilo je da određena vrsta pauka, phidippus audax, pauk koji skače kada lovi žrtvu i koji je uobičajen u Severnoj Americi, može da čuje zvukove sa puno veće udaljenosti nego što se do sada smatralo. Razmak do kojeg čuju je duži od 3 metra.

Naučnik Pol Šamble koji se dugi niz godina bavi proučavanjem pauka, kaže da je tek sada shvatio da je njihov svet sasvim drugačiji. Pauci nemaju uši. Oni imaju specijalne dlake koji preuzimaju pomeranje čestica. Šamble kaže su do ovog otkrića došli sasvim slučajno i da je sve počelo škripom odmicanja stolice.

Radili su studije na paucima da bi ustanovili kakva im je precepcija vida koristeći tehnologiju koja im omogućava čuju neurone u paukovom mozgu. Na zvuk škripanja stolice neuroni paukova su počeli da pucketaju i to je naučnicima bilo čudno. Da bi razumeli što se događa, tapšali odmah pored pauka i polagano se udaljavali očekujući da će neuroni prestati sa pucketanjem jer se mislilo da pauci čuju samo iz neposredne blizine.

Ali, je nastavilo da se događa. „Na kraju“, kaže Šamble, „stajao sam izvan laboratorija više od tri metra od pauka, tapšući, a on me i dalje čuo. Na osnovi onoga što smo do sada o ovoj životinji znali, ovo nije trebalo da se dogodi.

„Eksperiment je npravljen tako da budu sigurni da pauci ne reaguju na vibracije u sobi nego na zvuk koji putuje vazduhom. Kada čuju zvuk niske frekvencije, pauci se „zamrznu“ na jednom mestu što je nešto kao antipredatorska reakcija.

Frekvencije na koje pauci reaguju su relativno niske i u rangu sluha drugih letećih insekata. Znajući sada da pauci već iz daljine detektuaju zvukove, menja se način na koji smo mislili da percipiraju svet.

Čudno je da se oko ovih bića koja žive uz ljude koliko postoji čovečanstvo, otkrivaju misterije i da zapravo nismo ni znali kako žive,“ kaže dr. Šamble za NPR.

(nedeljnik.rs)

 

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close