VEST KOJA JE UZDRMALA PLANETU: Putin bombardovao Amerikance dva puta u 90 minuta, SAD iza kulisa odmah posle toga pristale na svaku saradnju!

vladimir-putin
Foto: AP

Vojni avioni ruskog predsednika Vladimira Putina bombardovali su Amerikance u Siriji, piše „Volstrit žurnal“.

List navodi da su Rusi 16. juna izveli vazdušne udare na bazu Islamske države (ISIS) na granici s Jordanom, koju su tajno koristili američki vojnici i obaveštajci CIA.

Veruje se da je tako Putin naterao Vašington da prizna poraz i počne da sarađuje s Moskvom u borbi protiv džihadista.

Nisu znali

Prema navodima američkog lista, bombardovanu bazu u Siriji pre ruskog napada su koristile vojske SAD i Britanije.

– Američke trupe, zajedno sa britanskim specijalcima, ušle su u Siriju da pomognu u odbrani Jordana od napada terorista Islamske države i smestile se u pobunjeničku bazu, koja sarađuje sa CIA.

Samo dan pre napada svih 20 britanskih specijalaca napustilo je vojni objekat. Rusi su onda bombardovali tu bazu, i to zabranjenim klasterskim bombama – tvrdi neimenovani američki zvaničnik i dodaje da u napadu nije stradao nijedan američki vojnik, ali je poginulo četvoro „sirijskih pobunjenika“.

Prema njegovim rečima, odmah nakon udara Američka centralna komanda za vazduhoplovne operacije u Kataru pozvala je rusku komandu u Latakiji u Siriji da objasni da baza na granici s Jordanom ne bi trebalo da bude bombardovana.

– Međutim, ruske snage napale su manje od 90 minuta posle tog poziva. Ruski piloti čak nisu hteli da odgovore na pozive američkih vojnika preko posebnih frekvencija koje dve strane koriste u hitnim slučajevima – tvrdi taj zvaničnik.

Kako „Volstrit žurnal“ dodaje, ruski oficiri su Pentagonu objasnili da su mislili da bombarduju bazu ISIS, ali su Amerikanci tu tvrdnju odbacili zbog toga što je u pitanju „specifično utvrđenje“, nesvojstveno za Islamsku državu.

 

– Rusi su kasnije pojasnili da su od Jordana dobili zeleno svetlo za napad na bazu, koja se nalazi u blizini granice te zemlje, odakle preti opasnost. Takođe, Moskva je navela da nije bila u mogućnosti da opozove napad jer joj Vašington nije pružio koordinate baza u kojima se nalaze američke trupe u Siriji – piše „Volstrit žurnal“.

Ugledni list zaključuje da su SAD nakon tog napada, posle nekoliko godina odbijanja, pristale na saradnju s Rusijom u borbi protiv džihadista u Siriji.

Suhoj

– Američki državni sekretar Džon Keri posetio je Moskvu polovinom ovog meseca i dogovorio saradnju s Putinom. Rusija i SAD napravile su pakt o vazdušnim udarima na Al Nusra front – sirijski ogranak Al Kaide.

Takođe, dve strane su se dogovorile da bolje koordinišu napade u Siriji, a Rusija se obavezala da neće napadati pobunjenike, koje podržavaju SAD – prenosi „Volstrit žurnal“.

Pentagon i CIA protiv

Taj plan je, međutim, kako naglašava list, naišao na protivljenje u Pentagonu i CIA.

– Vojska i obaveštajna agencija smatraju da je Bela kuća previše mekana prema Putinu. Oni misle da je Vašington popustio Moskvi, iako je napad na sirijsku bazu ugrozio život američkih vojnika – objašnjava list.

Inače, Putin od 30. septembra 2015, kad je započeo antiterorističku operaciju u Siriji, stalno insistira na saradnji sa SAD u borbi protiv džihadista Islamske države.

Ruski predsednik je u više navrata upozoravao na to da bi mogao da se dogodi neki incident između njegove i američke vojske ukoliko vazdušni udari ne budu koordinirani.

Vašington je dosad odbijao bilo kakvu saradnju s Rusijom pod izgovorom da ne želi da pomaže sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu, kojeg Moskva štiti.

Kremlj bez komentara

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je u petak da komentariše izveštaje „Volstrit žurnala“ o ruskim vazdušnim napadima na američku vojsku.

– Kremlj ne zna ništa o ovom incidentu, tako da nema šta da se komentariše na bazi novinskih izveštaja. Pitanje bi trebalo uputiti ruskom ministarstvu odbrane – rekao je Peskov.

 

(Vesti-info.rs/Informer/balkanuzivo.net)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close