Trijumfalni luk : Kapija kroz koju je prošla istorija

palmira

Luk sagrađen kako bi se obeležila poseta rimskog cara Septimija Palmiri, koji je od 1980. godine na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, više ne postoji.

Pogledajte ostale fotografije:

palmira-sirija

palmira 2

U vreme kada su uz put građene kolonade koje su finansirali bogati građani Rima kako bi dobili pravo da podignu skulpture sa svojim likom, podignute su i kolonade u Palmiri.

Na posebnom mestu ovog reda gotovo dve hiljade godina stajao je Trijumfalni luk Septimija Severa, koji je spajao istočne i centralne kolonade i kojima su se minulih vekova divili prolaznici u Sirijskoj pustinji. Sagrađen je u čast rimskom caru Septimiju Severu, koji je sa svitom za vreme svoje vladavine (između 193. i 211. godine) posetio Palmiru.

Pre početka aktuelnih sukoba u Siriji, ovaj luk je privlačio turiste iz celog sveta – čak 150 hiljada ljudi godišnje je obilazilo ovaj antički grad i divilo se veličanstvenoj Palmiri, iznad svega veličanstvenoj kapiji.

Početkom oktobra 2015, pripadnici militantne organizacije pod nazivom Islamska država uništili su Trijumfalni luk u Palmiri, čime su samo nastavili razaranje ovog drevnog grada, a UNESCO je ovaj postupak proglasio ratnim zločinom i pokušajem da se izbriše kulturno nasleđe Sirije i brojnih kultura koje su postojale na njenom tlu.

(nationalgeographic.rs)