Teslin najveći tajni eksperiment o putovanju kroz vreme: Brod koji je nestao

Nikola Tesla

Za naučnike današnjice putovanje kroz vreme i teleportovanje predmeta i dalje su u rangu naučne fantastike. Međutim, za srpskog genija Nikolu Teslu, to je, postoji teorija, bila stvarnost. Kao jednog od glavnih junaka misterije 20. veka, o ratnom brodu američke mornarice koji je pod neobjašnjivim okolnostima nestao, a onda se pojavio stotinama kilometara dalje, teoretičari zavere i danas navode upravo Teslu.

Eksperiment poznat kao „Projekat Duga“ ili Filadelfijski ekperiment (slučaj se navodno odigrao u luci američke mornarice u Filadelfiji) među omiljenim je poslasticama teoretičara zavere (ne postoje čvrsti dokazi da se zaista dogodio). Cilj mu je bio da se napravi tehnologija koja će brod učiniti nevidljivim za neprijateljske radare.

Prema tvrdnjama teoretičara, elektromagnetno zračenje je poslalo američki razarač na putovanje kroz vreme krajem oktobra 1943. Kad su se generatori uključili, umesto da brod dobije elektromagnetski zaštitni balon, postao je nevidljiv – bukvalno!

Nekoliko sekundi kasnije (a prema nekim teorijama i satima kasnije), pojavio se stotinama kilometara daleko od Filadelfije. Potom, kada su generatori ugašeni i zračenje prestalo, brod se ponovo pojavio. Nekoliko članova posade je besciljno lutalo palubom, bez svesti o tome šta im se dogodilo i gde se uopšte nalaze. Objašnjenje je bilo jednostavno – prvi put je čovek bio žrtva tako jakog elektromagnetnog zračenja.

Kolika je bila navodna uloga Nikole Tesle u ovom misterioznom projektu, možda nikad neće biti dokazano, ali je, kako se veruje, naučnik od njega odustao još 1942. godine, jer je shvatio kolike mogu biti posledice. Teorija kaže da, ne samo što je odbio da učestvuje u paklenim planovima američke vojske, već je, gonjen etičkim razlozima, počeo i da sabotira projekat. Uprkos naporima, nije uspeo da spreči da zamorčići u ekperimentu budu ljudi.

Opšti ton misterije oko „nestanka“ Eldridža dodatno su podgrejale i teorije da je upravo umešanost u ovaj ekperiment glavni krivac za Teslinu smrt i da je zbog toga zapravo ubijen.

Nikola Tesla

Decenijama se već ispredaju legende o njegovim navodno najvažnijim rukopisima, koji su misteriozno nestali iz arhive, a zli mastermajnd iza cele operacije su, kažu zagovornici teorije, američka vlada i vojska, kojima je oduvek smetalo što srpski genije nije dovoljno kooperativan.

Tesla se, prema pričama, prijateljima često poveravao o svojim bojaznima da će njegovi projekti doći u pogrešne ruke i da to može biti fatalno.

O Filadelfijskom ekperimentu su snimljeni dokumentarni filmovi, a napisano je i nekoliko knjiga. Najviše publiciteta je privukla Ala Bieleka, koji je u svom delu tvrdio da je bio jedan od članova čuvene i misteriozne posade Eldridža koja je putovala kroz vreme.

Priča se i da je na ovom projektu kao savetnik radio Albert Ajnštajn, koji je baš u to vreme najavio da se povlači iz nauke.

Tesla je umro 7. januara 1943. godine – dva meseca nakon početka rada na brisanju vojnog razarača s radara.

(blic.rs/24sata.rs)