Tela astronauta – izvor života na drugoj planeti?

astronaut
Foto: Pixabay.com

Pod određenim uslovima, tela astronauta mogla bi da posluže kao izvor života na nekoj drugoj planeti.

Uprkos tome što bi uslovi morali da budu idealni, ukoliko bi došlo do toga da tela astronauta izbegnu spaljivanje u atmosferi i dospeju na tlo neke druge planete, mogla bi da posluže kao transporteri mikroorganizama i čak deluju kao ‘početni paket’ za njihovo održanje.
Mikrobiolog Gari King sa Univerziteta u Luizijani objasnio je u intervjuu za magazin Astronomy da ti organizmi već žive u ekstremnim uslovima na Zemlji nalik onim u kosmosu, tako da postoje velike šanse da prežive.

“Izvlačili smo mikroorganizme iz permafrosta, što znači da je reč o organizmima koji su proveli milion godina u stanju suspendovane animacije”, rekao je King.
“Ti organizmi mogli bi da prežive sletanje na neku drugu planetu, naročito ako je reč o kraćem putovanju, recimo na Mars. Tu pre svega mislim na mikrobe poput Deinococcus radiodurans, kojem je potrebno vrlo malo vode za opstanak i koji može da preživi visoku dozu jonizujućeg zračenja”, dodao je.
Ali, uspešno prenošenje tih mikroorganizama zavisilo bi od najmanje tri ključna faktora: zaštite tela astronauta, uslova skladištenja i vremena putovanja.
Telo bi moralo da bude zatvoreno u letelicu ili neki drugi objekat koji bi sprečio njegovo uništenje tokom ulaska u atmosferu, a da bi se uzroci tkiva rasprostrli po tlu neke druge planete, letelica bi morala da se raspadne pri sletanju.
Telo bi takođe moralo da bude skladišteno ili na temperaturama iznad tačke mržnjenja koje bi omogućile postojanje vode u tečnom stanju, ili isušeno zamrzavanjem, tj tehnikom liofilizacije.
Najveće šanse za preživljavanje ti mikroorganizmi bi imali u okviru Sunčevog sistema jer bi dugotrajno izlaganje radijaciji prouzrokovalo mutacije u okviru njihove DNK i RNK, mada nije nemoguće da prežive i put do nekog drugog zvezdanog sistema, poput Proksime Kentauri, zaključio je King.

(Daily Mail/B92.net)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close