TAJNA TITOVOG SEFA: Evo šta je MARŠAL uradio sa blagom Karađorđevića!

tito
Foto: Profimedia/Corbis

Zastupnica princa Vladimira, kaže da je veštačenjem sefa 555 nedvomisleno utvrđeno da je skoro ceo sadržaj deo privatne imovine porodice Karađorđević ,od neprocenjive emotivne, istorijske i materijalne vrednosti

Doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito prisvojio je blago dinastije Karađorđević, vredno nekoliko miliona evra. Ova dobro čuvana tajna otkrivena je kada je otvoren sef broj 555, u kojem se čuvaju njegove stvari, pa iako se smatralo da je u pomenutom sefu deponovana lična imovina „najvećeg sina naših naroda i narodnosti“, na videlo je isplivalo da se pod ključem čuva bogastvo Karđorđevića!

– Veštačenje sefa broj 555 je radio sudski veštak Rajko Dupalo, a za potrebe Komisije u ostavinskom postupku iza pokojnog Josipa Broza, a nalaz i mišljenje je dat 2. septembra 2013. godine na 55 strana. U tom nalazu opisan je sadržaj sefa uz primedbe koje se tiču izrade, natpisa, motiva, načina izrade nađenih predmeta, likova sa istim oznakama i slikama komada nakita sa prednje strane, zbog čega je napomenuto da ih treba slikati i sa poleđine, jer se na zadnjoj strani nalazi žig i datum izrade.

Tim veštačenjem je, međutim, nedvomisleno utvrđeno da je skoro ceo sadržaj veštačenog sefa deo privatne imovine porodice Karađorđević. Sadržaj je za porodicu Karađorđević od neprocenjive emotivne, istorijske i materijalne vrednosti – rekla je za „Alo!“ Gordana Kostić, zastupnik princa Vladimira, sina pokojnog princa Andreja Karađorđevića.

tito1
Foto: Milena Đorđević, Wikipedia/National Archives and Records Administration

Kako naš list saznaje, ovaj sef krije pravu riznicu nakita porodice Karađorđević, a koju je Broz 1945. zatekao kada se uselio u njihov dvor na Dedinju. Naslednici kraljevske porodice taj nakit nikad nisu videli!

– Između ostalog, u sefu se nalaze medaljoni sa likovima kralja Petra Prvog Karađorđevića i kralja Aleksandra i kraljice Marije, zlatni nakit sa posvetama i fotografijama, drago kamenje, brilijanti, grbovi i razna odlikovanja, od koja neka datiraju još iz 1913. godine.

tito2
Kralj Petar I Karađorđević. Foto: Wikipedia

Otprilike ima oko 150 komada raznog nakita, a među njima je i Orden za hrabrost Miloša Obilića iz 1913, jedna zlatna poluga, zlatni opiljci iz rudnika koje su posedovali Karađorđevići, zlatnici… Uglavnom je sav nakit izrađen pre Drugog svetskog rata. Međutim, pravu vrednost nije moguće utvrditi jer je potrebno novo dopunsko veštačenje – otkriva naš sagovornik.

(Telegraf.rs / Izvor: Alo)