Sutra slavimo Đurđic Po narodnom verovanju: Ko ovo uradi na veliki praznik, teraće ga maler i sledeće godine!

sveti-georgije-djurdjevdan
Foto: naslovi.net

Oni koji slave, trebalo bi da pripreme posnu trpezu, jer ove godine praznik pada u sredu

Sutra 16. novembra pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju praznik Đurđic.

Ovaj veliki praznik posvećen je prenosu moštiju Svetog velikomučenika Georgija iz Nikomidije u palestinsku Lidu, domovinu njegove majke, i to po njegovoj želji koju je pred smrt saopštio jednom slugi.

Sveti Georgije stradao je 303. godine, jer je kao Hristov vojnik odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana.

Izjavio je da se ne plaši da umre za svoju veru, propovedao je Novi zavet, a čak je i carevu ženu Aleksandru uspeo da preobrati u hrišćanstvo. Tada su oboje osuđeni na smrt odsecanjem glave.

Za razliku od Đurđevdana, koji je takođe posvećen Svetom Georgiju, odnosno njegovom rođenju, Đurđic nije crveno slovo.

Ove godine pada u sredu, pa bi oni koji slave trebalo da pripreme posnu trpezu.

Običaji na Đurđic

U selima po Zapadnoj Srbiji postoji običaj klanja crnog petla ili pileta, a u Hercegovini crnog jareta. Oba običaja obavljaju se u strogoj tišini, kako bi se domaćini zaštitili od napada vukova.

Običaji su nastali zbog toga što se od Đurđica pa do praznika Svetog Mrate 24. novembra nazivaju Vučji dani (Mratinci), a Sveti Mrata je zaštitnik vukova.

Iako Đurđic nije crveno slovo, veoma je važan i poštovan praznik među vernicima, pa se tako na ovaj dan ne rade teški poslovi i ručni radovi.

Takođe, strogo je zabranjeno loviti vukove, jer će lovce u suprotnom zadesiti velika nesreća i maler koji će ih pratiti i cele sledeće godine.

Slava
Foto: Telegraf
Tegle meda
Za više informacija, kliknite na fotografiju

 

(Stil)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close