Sedlec Ossuary: Crkva koja je sagrađena od 40 000 kostiju od ljudi…UŽAS! (VIDEO)

kosti
Foto: freshpress.info

U blizini malog grada Kutna Hora, sat vremena od Praga, glavnog grada Češke Republike, nalazi se, na prvi pogled, klasična srednjovjekovna crkva. Međutim, kao što je slučaj sa mnogim stvarima, ono što se nalazi u unutrašnjosti mnogo je bitnije

Uđete li u Sedlec Ossuary, shvatit ćete da je to zapravo jedna od najneobičnijih crkava koje ćete ikada vidjeti. Poznata i kao „crkva kostiju“ crkva Sedlec Ossuary posjeduje nevjerovatan dizajnerski interijer. Unutrašnjost je dekorisana s ostacima više od 40 000 ljudi.

Među najkreativnijim predmetima koji se nalaze u crkvi su luster i grb – u potpunosti napravljeni od ljudskih kostiju

Kosti2
Foto: reshpress.info

Da bi ste dobili odgovor na pitanje, zašto ovakvo mjestu uopšte postoji, morate se vratiti u 13. vijek u Jeruzalem. Lokalni opat se vratio sa staklenom teglom koja je bila puna „svete zemlje“ koju je posuo po groblju koje se nalazi u krugu crkve.

Kao što se moglo i očekivati, mjesto je postalo najpolularnije za dobijanje zemlje za pokop.

U vrijeme kada je crna smrt harala Europom, nagomilani ostaci preminulih, morali su biti pohranjeni u podrumu. Ostaci su služili kao podsjetnik da je ovaj život prolazan i da tijelu kad-tad dođe kraj.

Vijekovima kasnije, u kasnim 1800-tim, lokalni drvorezbar Frantisek Rint unamljen je da sortira kosti, i ovo što danas možemo da vidimo, njegovih ruku je djelo. Nadamo se da je bio dobro plaćen za jedan tako zamršen, impresivan i ništa manje šokantan rad.
Atlas Obscura snimila je morbidan video, koji je dokumentovao historiju ove jezive crkve, ali i drugih „kosturnica“ širom Europe.

(freshpress.info)