ŠABAC:Zahvaljujući projektu energetske efikasnosti štedi se i energija i novac

Sabac

Zahvaljujući projektu energetske efikasnosti koju su 2010. prvi u Srbiji, pokrenuli Grad Šabac i Javno-stambeno preduzeće, štedi se i energija i novac. Pored starih zgrada, od ove godine, termoizolaciju dobijaju i kuće koje su priključene na Toplanu i greju se na gas.

Kuća porodice Lukić iz Šapca, uskoro će dobiti novu fasadu i toplije prostorije. Pred zimu, kažu njeni članovi, izolacija je dobra investicija. Računi za gas će biti manji, a sve troškove za izvođenje radova otplatiće na 12 mesečnih rata.

„Uslovi su veoma povoljni, mi to individualno, sami, ne bismo mogli platiti da nije na rate. Nadamo se da će ove godine biti 30-40 odsto smanjena potrošnja gasa. Do sada smo morali da dogrevamo i sa drvima“, kaže Radenko Lukić.

Izolacija na kući porodice Lazarević, uradjena je u avgustu ove godine, a efekti su već vidljivi.

„Prošle godine u oktobru, grejanje smo uključivali uglavnom do četvorke, nekada manje, nekada više. Ove godine, nismo ga još ni uključili, jer je izolazija tako efikasna da nije bilo potrebno“, kaže Milica Lazarević.

Stiropor debljine 10 centimetara, nova vertikalna i horizontalna limarija i fasada su od ove godine i na kući Živka Damnjanovića. Zahvaljujući projektu energetske efikasnosti, između ostalog, objekti izgrađeni pre nekoliko decenija, dobijaju i lepše lice.

„Bila je 40 godina stara fasada Teraplast, bila je lepa, ali je vreme da se to promeni“, kaže Živko Damnjanović.

Ove godine, predviđeno je da termoizolaciju i novu fasadu u Šapcu dobiju 22 kuće i šest višespratnica.

„Pedeset odsto ulažu stanari, 50 odsto grad Šabac. Omogućeno je da oni naprave uštedu od 30-40 odsto u potrošnji energije, kako leti za hlađenje, tako i zimi za grejanje“, kaže Ljiljana Jovanović, direktorka JSP „Stan“.

Zajedničkim ulaganjem u energetsku efikasnost, Grad Šabac i njegovi stanovnici za izolaciju kuća, ove godine će izdvojiti 16, a za objekte kolektivnog stanovanja 35 miliona dinara. Od 2010. lepši izgled i toplije stanove dobilo je 36 zgrada.

(rts.rs)