Recite zbogom mamurluku: Evo kako da ga pobedite?

mamurluk
Foto: Pixabay.com

Mamurluk je znak da ste prethodne noći preterali sa alkoholom, međutim umesto da se kajete i nervirate pokušajte da ga ublažite. Predstavljamo vam proverene načine borbe protiv mamurluka:

Šta jesti?

Bolje sprečiti nego lečiti. Alkohol nam oduzima vitamine B i C iz tela, stoga pre nego što uopšte počnete da pijete unesite hranu bogatu ovim vitaminima – žitarice, krompir, banane, ljute papričice, kivi, brokoli, jagode i narandže. Mleko takođe pomaže u apsorobovanju alkohola, a kokteli koji sadrže sokove (npr. đus votka) vam pružaju hranljive sastojke i dok pijete.

Šta piti?

Obzirom na to da je dehidracija glavni uzrok mamurluka, popijte po jednu čašu vode između svakog pića. I koliko god žarko želeli šoljicu kafe ujutru, pokušajte da odolite jer je ona diuretik – “ono što vas tera da puno mokrite i još više dehidrirate.”

voda
Foto: Public Domain

Koji lek uzeti?

Na uputstvu za aspirin ćete pročitati upozorenje da ga ne uzimate ukoliko previše pijete. Međutim, to se odnosi na one koji piju svaki dan. Ukoliko niste jedan od njih, ovo upozorenje možete ignorisati.“Alkohol u telu oslobađa hemikalije kao što su prostaglandin koji podstiče upale. One nas takođe oslobađaju bola. Aspirin je inhibitor prostaglandina pa vi sami zaključite,” kaže Mišel Devenport, sa odseka za ishranu i dijetetiku na Univerzitetu u Njujorku.

Kako da izbacite otrov iz organizma?

Preveliki unos alkohola izaziva “oksidativni stres i zapaljenja”. Protivotrovi? Voće i povrće kao što su borovnice, paradajz, citrusno voće, spanać i brokoli. Zeleni čaj je takođe dobra zamena za kafu i daće vam energije. Dva zlatna pravila: sveža hrana je uvek bolje rešenje od suplemenata. I neka bude što raznobojnija.

Vitamin B6
Previše alkohola dovodi do gubitka vitamina B6 koji je jako bitan za metabolizam jetre, dakle, da biste usrećili svoju jetru, jedite pasulj, losos i banane. Ili smutite sve zajedno u šejk.

banana
Foto: pixabay.com

Unesite dovoljno kalijuma
Hrana bogata kalijumom pomoći će vam u borbi protiv mamurluka, jer alkohol nam ne uzima samo vodu iz organizma već i elektrolite. Zato napravite predah uz bananu ili salatu od svežeg spanaća.

Umirite stomak đumbirom
Mamurluk često uznemiri stomak pa mu udovoljite čajem od đumbira koji možete sami pripremiti.

Zalijte doručak prirodnim sokom
Alkohol će smanjiti nivo šećera u krvi, pa uz hranljiv doručak popijte čašu ceđene pomorandže kako biste uneli malo više prirodnog šećera.

carrot-juice-
Foto: pixabay.com

Izađite na svež vazduh
Čist zrak će vas okrepiti i pomoći vam da se oporavite od prethodne noći. Takođe, malo vežbanja na otvorenom nije na odmet. Tako ćete dodatno osloboditi hormon endorfin i poboljšati raspoloženje.

– Nikada nemojte piti na prazan stomak. Hrana naime pomaže absorpciju alkohola i smanjuje njegov toksični uticaj na organizam.
– Pre, tokom i posle konzumiranja alkohola, trebalo bi da pijete mnogo vode, jer će vam to pomoći da sprečite dehidraciju.
– Neki ljudi misle da će bolje proći ako budu pili isključivo bistra „bela“ pića, jer tamno obojena imaju više takozvanih kongenera, koji izazivaju mučninu i simptome mamurluka.

kafa-pix
Foto: Pixabay.com

Crna kafa se nikako ne može preporučiti, jer ona samo nadražuje već i onako prenadraženi nervni sistem i time pogoršava stanje. Zato preskočite crnu kafu taj dan. Jer, nasuprot narodnom verovanju, ona ne smiruje nerve, već ih još više nadražuje.

(b92.net)

Tegle meda
Za više informacija, kliknite na fotografiju
Close