Priča iz vojske: Jeziva situacija pri povratku sa vikenda

vojinik
Foto: Pixabay.com

Po povratku sa vikenda došao sam u kasarnu, gde su me odmah dočekali da idem na bojevo gađanje jer nemaju koga za komandira obezbeđenja

Objasnih im da nisam zadužio ranac i opremu, rekoše mi da ranac uzmem iz spavaone, bilo koji, a da mi je puška već spremna samo da je zadužim. Pristadoh. Ni u ludilu nisam slutio šta me dalje čeka.

Uzeo sam jedan od tri ranca koji su ostali u spavaoni ispod kreveta verovatno od vojnika koji su bili na nekoj vrsti vojnog odsustva. Reših da napunim čuturicu jer na terenu gde se vrši gađanje nema pijaće vode. Kada da hteo da je napunim bila je teška.Pomislio sam da je već puna vode ali reših da je zamenim sa svežom. Odvrnuo sam čep, da prospem, ništa ne izlazi.

Iznenađen,gledah u onu čuturicu i tek posle par trenutaka primetih da je dno od čuture isečeno sa tri strane i da je tuda nešto ugurano u nju.

Bile su to dve bombe Kašikare,nove,nauljene jezivo su se sjajile pri veštačkoj svetlosti starih neonki u vojnom wc.

Nisam mogao da verujem sopstvenim očima. U tom momentu počinje sve brzo da se dešava u mojoj glavi punoj adrenalina. Shvatio sam šta treba da radim. Obavestio sam dežurnog vojnika a on onda dalje po lancu komande pa sve do Vojne policije.

vojska-srbija
Printskrin: RTS

E kada je došla Vojna policija tu kreće za mene  „Igranka“. „Ajde ti vojniče,pođi sa nama, da nam objasniš odakle tebi ove dve kašikare“!?

Kada smo ušli u njihove kancelarije bio sam opušten naivno očekivajući ne neku nagradu ali bar poštovanje. Međutim, tada kreće predstava: „Dobar pandur i Loš pandur“.

Ovaj prvi počinje da viče na mene i da mi preti batinama a ovaj drugi, šatro da ga smiruje i ubeđuje da ja pričam istinu. Pa me onda isteraju u hodnik, ispred vrata malo da razmislim pa onda sve ispočetka.

I tako tri duga dana, nas trojica,tukosmo tešku bitku bez pobednika. Njima teško skoro kao i meni jer njih pritiskaju glavešine da moraju to na videlo da isteraju a meni što me boli nepravda. Što umesto nagrade i pohvale ispade ja taj koji je prikriveni bombaš. I pred kraj trećeg dana reče meni onaj nezgodniji da jedino nas dvojica možemo da stavimo tačku na ovaj slučaj i posle mog objašnjenja i ostajanja pri svojoj prvoj i istinitoj izjavi,pustiše me da se vratim u spavaonu i svom redovnom vojničkom životu.

Dok sam prelazio preko piste, duša me je bolela. Onako kako samo vojničke duše mogu da bole, samo deset puta više.

Tada sam shvatio, da na ovom svetu, malo pravde ima.

Ali posle puno godina od tog neobičnog događaja, još kakad u grudima zaboli. Ali vojska napravi dobrog čoveka od mene. Očvrsnuo sam i naučio sam da cenim život i slobodu.

Takođe disciplina je jako važna da bi se kroz život uspešno guralo.

Sve je izgleda oko nas i crno i belo. Jing i Jang.

Vojinik u duši

 

(Vesti-info.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close