„PAD CIVILIZACIJE“ Ruski profesor: Društvo klizi ka kolapsu, KATASTROFA POČINJE 2020. ( VIDEO)

treći-svetski-rat
Foto: pixabay.com

Uspon i pad civilizacija može se izračunati jednostavnom matematičkom jednačinom, a profesor ekologije i matematike Petar Turčin sa univerziteta u Konektikatu smatra da savremenoj civilizaciji nije ostalo još puno vremena.

Dodaje kako matematika, koliko god to nekima zvučalo nestvarno, može i te kako dobro da objasni ljudsko ponašanje, a upravo to uspelo je njemu metodom takozvane kliodinamike. Zapravo je reč o transdisciplinarnoj grani koja istoriju doživljava kao prirodnu nauku.

 

Turčin je prvo računskim metodama proučavao prošlost, a pre tri godine ta saznanja počeo je da koristi za predviđanje budućnosti, piše „Dejli mejl“.

Prema njegovoj računici, svet čekaju godine velikih političkih turbulencija.

– Društvena nestabilnost i političko nasilje eskaliraće u 2020-ima, a poslednji američki predsednički izbori i te kako dokazuju da u tim predviđanjima ima istine. Ovim metodama nemoguće je sa sigurnošću reći šta će sve dogoditi, ali mogu se najaviti trendovi – objasnio je američki profesor ruskog porekla.

Jedan od faktora koji najviše zabrinjava, a već je prisutan u svetu i raste, jeste dominacija elita. Turčin kaže kako je broj bogatih sve veći, što dodatno povećava jaz između visokih slojeva u društvu i siromašnih, a kao posledice toga navodi sve lošiji životni standard, nekvalitetnu zdravstvenu negu i veće životne troškove.

– Umesto da ih doživljavamo kao najavu za apokalipsu, iz ovih teorija trebalo bi da učimo i učinimo sve što možemo kako bismo zaustavili zlu kob koja nam preti – objasnio je profesor.

 

(Daily mail/Blic.rs/Vesti-info.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close