Ove stvari u nekim zemljama su zabranjene

žvake-singapur

Dečja hodalica, lutka za butik, četke za brijanje samo su neke od zabranjenih stvari u određenim državama. Oni su izbačeni iz upotrebe iz kulturnih, religijskih i političkih razloga.

Francuski sir je zabranjen u Rusiji

Kao odgovor na sankcije zapadnih zemalja u vezi sa ukrajinskom krizom, vlasti Rusije zabranile su u avgustu 2014. godine uvoz određenih proizvoda iz zemalja Evropske unije, SAD, i svih ostalih zapadnih zemalja koje su bile umešane u spor.

 Dečja hodalica ne koristi se u Kanadi

Tokom istraživanja u 2004. godini, kanadski naučnici ustanovili su da hodalice, zbog toga što detetu omogućavaju veću mobilnost nego što je inače ima, mogu izazvati brojne povrede, uključujući povredu glave, lomljenje kostiju, pa čak i smrtni ishod.

Lutka za butik nije dozvoljena u Iranu

Kao odgovor na sve veći uticaj Zapada, Iran je 2009. godine zabranio izlaganje svih ženskih plastičnih lutaka u radnjama sa garderobom koje poseduju izražene obline i ne nose hidžab.

izlog

 U Severnoj Koreji zabranjene su džins pantalone

U Severnoj Koreji se plave džins pantalone smatraju simbolom SAD, pa je nošenje ovog odevnog predmeta ilegalno.

U Singapuru ne žvaću žvake

Posedovanje i žvakanje žvakaće gume nikad nije bilo ilegalno u Singapuru, ali su zbog toga što se teško uklanjaju sa ulica njihova prodaja i uvoz zabranjeni 1992. godine.

U Sent Lusiji ne smeju da se briju japanskim četkama za brijanje

Zbog skandala sa kontaminacijom četkica antraksom koji se dogodio početkom 20. veka, u ovoj zemlji čak i danas zabranjen je njihov izvoz i uvoz iz Japana.

U SAD je zabranjeno kinder jaje

Čuvena poslastica u kojoj se krije igračka zabranjena je u Americi iz bezbednosnih razloga – smatra se da bi mlađa deca mogla da se uguše plastičnim delovima.

U Japanu je zabranjen „Vik“ inhalator

U Japanu je zabranjeno izdavanje lekova bez recepta koji sadrže supstancu pseudoefedrin.

Film „Ana i kralj“ ne emituje se na Tajlandu

Zbog toga što vređa tajlandsku monarhiju i ne oslikava pouzdano istoriju ove zemlje, film “Ana i kralj” zabranjen je u Tajlandu.

Saudijska Arabija zabranjuje maske za prerušavanje

Saudijska Arabija zabranila je 2013. godine uvoz i prodaju maski sa likom Gaja Foksa, protagonste filma “V for Vendetta”. Danas isti zakon važi za sve maske za prerušavanje.

(blic.rs)