One su SEJAČI SMRTI: Najveće fabrike oružja na svetu

Boing-Sikorski
Foto: blic.rs

Međunarodni institut za mirovna istraživanja iz Stokholma (Sipri) proučio je poslovanje 100 najvećih proizvođača oružja na svetu. Najveći promet i dalje ostvaruju zapadni koncerni, ali ima i nekoliko kompanija koje su ostvarile značajan uspon.

ako je ukupan promet 100 najvećih fabrika oružja u 2014. opao četvrti put zaredom – za 1,5 odsto na 401 milijardu dolara – analiza švedskog instituta pokazuje da je došlo do značajnih pomeranja. Tako je promet najvećih ruskih proizvođača oružja prošle godine porastao za enormnih 48 odsto. Sada se među 100 naujspešnijih nalazi čak 11 ruskih firmi, dok ih je 2013. bilo svega osam.

Na listi i dalje ubedljivo vodi američki koncern “Lockheed Martin”, pri čemu bi distanca u odnosu na takođe američki vazduhoplovni gigant “Boing” mogla dodatno da se poveća posle pruzimanja kompanije “Sikorsky”, koja proizvodi helikoptere. Stručnjaci instituta “Siri” očekuju da će koncern ubuduće ostvarivati promet veći od 40 milijarde dolara, dok je “Boing” 2014. imao promet u visini od 28,3 milijarde dolara.

Britanski proizvođač BAE System zauzima treće mesto u svetu. Evropski “Airbus-Group”, nekadašnji EADS, prema statistici švedskog instituta nalazi se na sedmom mestu. Ovaj koncern je, međutim, najavio da odustaje od proizvodnje oružja.

Sa prometom od 8,8 milijardi dolara, najveća ruska fabrika oružja “Almaz-Antej” dogurala je do 11. mesta. Koncern, koji zapošljava oko 100.000 ljudi, proizvodi, pre svega, protivvazdušne rakete, kao što su BUK i rakete zemlja-vazduh S-400 velike snage, koje je Rusija navodno nedavno stacionirala u Siriji.

Na 14. mestu na spisku top 100 najvećih fabrika oružja nalazi se “United Aircraft Corporation” (UAC), drugi veliki ruski proizvođač. Krovnoj organizaciji ruskih proizvođača aviona, između ostalog, pripadaju brobeni lovci i bombarderi “Suhoj”, “MiG” i “Tupoljev”.

Uprkos prodoru ruskih firmi među najvećih 100, stručnjaci instituta Sipri ističu da oko 80 odsto prometa od prodaje oružja i dalje otpada na kompanije u SAD i Zapadnoj Evropi. Njihov promet je, međutim, 2014. opao za oko pet odsto.

Mig 21
Foto: blic.rs

U društvu top 100 proizvođača oružja našle su se i turska kompanija (“Turkish Aerospace Industries”) i južnokorejski “Hyundai Rotem”.

Institut “Sipri” otvoreno priznaje da pojedine kineske fabrike oružja sigurno ispunjavaju uslove da se nađu na listi, ali da nije moguće doći do pouzdanih podataka o njima, pa zato nisu uzete u obzir.

Na spisku se pojavljuju samo tri nemačke kompanije: “Rheinmetall” (na 31. mestu), oružarski deo kompanije “ThyssenKrupp”, koji, između ostalog, proizvodi podmornice (42 mesto), i privatni nemački proizvođač tenkova “Krauss-Maffei Wegmann” (KMW), koji se našao na 83 mestu.

(blic.rs)