Norvežani i pravoslavci danas slave istog sveca

Foto: YouTube Screenshot

Norveška danas slavi Olsok, poznatiji kao Dan svetog Olafa (Ulava) dok Srpska pravoslavna crkva slavi istog sveca 13 dana kasnije po julijanskom kalendaru.

Uz bogat kulturni program, dosta muzike ali i različitih konferencija, norveški gradovi Trondhajm, Saprsborg, kao i mesta na norveškoj zapadnoj obali, danas slave život Olafa II Haraldsona, poznatijeg kao norveški večni kralj i svetac pokrovitelj Olaf, saopštila je ambasada Norveške.

O njegovom životu najviše se zna iz saga, kao i priča ranih norveških monaha. Naime, ovaj vikinški kralj je stigao u Norvešku iz Novgoroda kako bi proširio hrišćanstvo u toj zemlji. Umro je 1030. godine u bici kod Stiklestada. Godinu dana nakon njegove smrti je otvoren njegov kovčeg i otkriveno da njegovi nokti i kosa nikada nisu prestali da rastu. Olaf je kanonizovan u Trondhajmu i dobio ime sveti Olaf.

Sloveni su mu podigli crkvu u Novgorodu.

Vikinzi, a posebno sveti Ulaf, zaslužni su za širenje hrišćanstva u nordijskim zemljama a kako se sve to dešavalo pre raskola na pravoslavce i katolike 1054. godine, sveti Ulaf zauzima važno mesto i u Pravoslavnoj crkvi.

On je poslednji zapadnjački svetac kog je prihvatila za sveca i Pravoslavna crkva. Svakog 29. jula Dan svetog Olafa se slavi i u Švedskoj, na Farskim ostrvima, kao i u delovima Velike Britanije. Srpska pravoslavna crkva obeležava ovaj dan i slavi svetog Olafa 13 dana kasnije.

(B92.net)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close