NA NEBU PRAVI SPEKTAKL: Pogledajte u Mesec večeras i nešto predivno će se dogoditi…

Mesec će večeras obasjati nebo crvenim i narandžastim nijansama

lunar-eclipse
Foto: Pixabay.com

Ako imate teleskop u kući, koji negde skuplja prašinu, večeras je pravi trenutak da ga izvučete i upotrebite. Samo ovog vikenda moći ćete da uživate u spektakularnom pogledu na dva lunarna događaja: Supermesecu i Mesecu lovca.

Takozvani Supermesec događa se kada se pun Mesec ili mlad Mesec nalazi najbliže Zemlji. Iako je to i dalje udaljenost od oko 350.000 kilometara, Mesec će izgledati veći i sjajniji nego obično.

luna
Foto: AP/Tanjug

Do duplog mesečevog efekta dolazi kada se Supermesec poklopi sa oktobarskim punim mesecom. Lovački Mesec pojavljuje se jednom godišnje posle žetve – i to je pun mesec koji je najbliži jesenjoj ravnodnevnici.

Ova istovremena dupla pojava na Mesecu obasjaće nebo jarkim crvenim i narandžastim nijansama, a orbita Meseca napraviće ugao oko horizonta i tako pružiti neverovatan doživljaj svima koji večeras i sutra uveče pogledaju ka nebu.

luna1
Foto: Tanjug/AP

Naziv Mesec lovca prvi put se pojavio u 18. veku. U prošlosti, ovakav mesec lovcima je obezbeđivao neophodnu svetlost pri lovu, posle žetve i pred zimu.

 

(Telegraf.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close