Na Krimu otkriven kostur „DEČAKA VANZEMALJCA“ ?!

Foto: archae.ru

Na istoku Krima arheolozi su pronašli grob dvogodišnjeg deteta iz drugog veka nove ere, koji su neki istraživači nazvali prebivalištem „vanzemaljca“.

Grob je pronađen na antičkom groblju Kiz-Aul. Kako ističu arheolozi, neobičnost je u tome što je „kod pokopanog deteta oblik lobanje značajno deformisan“.

 

Prema mišljenju antropologa, bio je to dečak koji je trenutku smrti imao najviše godinu i po. Stručnjaci tvrde da je njegova glava podvrgnuta deformaciji praktično odmah nakon rođenja. Reč je o procesu izduživanja lobanje posebnim vezivanjem, u skladu sa varvarskom tradicijom.

Arheolozi dodaju da se deformacija lobanje najčešće sreće kod Sarmata i da predstavlja jedan od znakova njihove identifikacije. U grobu su pronađeni i glinena posuda pored glave dečaka, male perle, bronzana narukvica na njegovoj desnoj ruci. Dete je ležalo sa glavom prema istoku.

Veštački deformisane lobanje prvi put su pronađene 1826. godine u nekropolama Bospora Kimerijskog, u rejonu grada Kerč. Pretpostavlja se da je deformacija imala veze sa označavanjem pripadnosti grupi ili sa socijalnim statusom.

– Naravno, za one koji veruju u drevni kontakt sa vanzemaljskom civilizacijom ovakve stvari su dokaz za „posetu iz svemira“, navode naučnici, a prenosi „Ruski vesnik“.

Istraživači smatraju da je deformacija lobanje često mogla da dovede do promene karaktera čoveka, uključujući povećanje agresivnost. Sarmati, u koje arheolozi ubrajaju i pronađenog dečaka, bili su veoma ratoboran narod.

(Blic.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close