Misteriozni zvuk na Arktiku zaintrigirao i vojsku: Niko ne zna odakle dopire

arctic
Foto: Pixabay.com

Kanadska vojska mesecima istražuje čudne zvukove koji dopiru sa dna okena na Arktiku, a teorija zavera je, u međuvremenu, sve više.

Kako prenose kanadski i američki mediji, stanovnici naselja Iglolik na Arktiku su celog leta čuli buku, ali nisu uspeli da pronađu izvor zvuka.

 

Zvuk je opisan kao „bip“ i „ping“ ili običan šum, pa je vojni avion poslat da izvrši senzorske pretrage. Ni pretraga sonarom nije pronašla ništa neobično.

Tokom toplijih meseci u ovoj retko naseljenoj regiji žive morski sisari koje često lovi lokalno stanovništvo. Stanovnici koji su prijavili zvuk veruju da on tera divljač.

water
Foto: Pixabay.com

Ljudi koji su posetili područje na jahtama takođe su prijavili zvuk. Izgleda da se on može čuti u blizini površine mora, te kroz trup brodova.

Postoji nekoliko teorija o poreklu samog zvuka: prema jednoj, kriva je „Befinlend ajron minis korporejšen“, rudarska kompanija koja, navodno, previše koristi sonar u potrazi za gasom i naftom, ali oni tvrde da trenutno ne koriste nikakvu podvodnu opremu.

Druga teorija je da „Grinpis“ namerno plaši životinje sonarom, kako ih domaće stanovništvo ne bi lovilo. Međutim, portparol „Grinpisa“ demantuje optužbe i tvrdi da oni poštuju pravo naroda Inuita da love na tom području.

 

Kanadsko Ministarstvo odbrane nije isključilo mogućnost da bi podmornice mogle biti izvor zvuka, ali to je malo verovatno.

Iglolik je blizu vojne baze, pa se teorije zavere najviše odnose na vojsku.

To nije prvi čudan zvuk koga je kanadska vlada morala da istraži. Godinama se traga za poreklom „Vindzorskog šuma“, koji muči stanovnike Vindzora u Ontariju. Do danas nije rešena misterija njegovog porekla, navode mediji.

(Srna)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close