Kosmičke sile: Mesec je nastao sudarom Zemlje i planete Teje

Artist's_concept_of_collision
Foto: wikipedia.org

Zemlja je bila vrlo mlada kada se sudarila sa planetom veličine Marsa, nazvanom Teja i iz tog snažnog udara rođen je Mesec.

Naučnici su već spekulisali o tom događaju koji se verovatno odigrao pre 4,5 milijardi godina, ali nova istraživanja Univerziteta u Kaliforniji pružaju drugačiji uvid u ono što se dešavalo.

Geolozi su analizirali sedam komada kamena donetih sa Meseca u misijama Apollo 12, 15 i 17 i šest vulkanskih stena iz dubina Zemljine kore.

Kako bi rekonstruisali šta se dešavalo tokom udara, naučnici su tražili specifičan hemijski potpis u atomima kiseonika. Pošto Zemlja, Mars i druga nebeska tela Sunčevog sistema imaju jedinstven odnos izotopa kiseonika O16 i O17, naučnici su tražili sličnosti i razlike u odnosima ovih elemenata u stenama sa Meseca i Zemlje.

Ispostavilo se da je sastav Meseca mnogo sličniji Zemljinom, nego što su to pokazivale druge studije.

“Nema nikakve razlike u odnosu izotopa kiseonika na Zemlji i na Mesecu”, rekao je profesor kosmohemije i geohemije Edvard Jang, vođa studije. “Uzorci se ni po čemu ne razlikuju”.

Jang i njegove kolege koristili su napredne tehnologije kako bi napravili precizna merenja. Rezultati su pokazali da je udar između Zemlje i Teje morao biti direktan i vrlo snažan, jer bi u svakom drugom slučaju, Mesec verovatno bio formiran u potpunosti od ostataka te planete, pa bi izotopi sa Zemlje i njenog pratioca bili potpuno različiti.

Međutim, fascinantna je činjenica Teja nije preživela udar i da su njeni delovi nastavili da “žive” u telu Zemlje i Meseca.

“Njen sadržaj je dobro izmešan sa sastavom Zemlje i Meseca”, rekao je Jang, dodajući da je ovaj “planetarni embrion” jednako raspoređen između Zemlje i Meseca.

Da do udara nije došlo, Teja bi sigurno bila ravnopravna planeta, jer je i ona bila u procesu rasta.

Prema Jangovim hipotezama, oko 10 miliona godina nakon “kobnog” sudara, u Zemlju je udario asteroid koji je doneo vodu.

Njihova otkrića objavljena su u poslednjem broju stručnog časopisa “Science”, ali su o istim mogućnostima nastanka Meseca drugi naučnici polemisali još 2012.

(techtimes.com/b92.net)

Close