Intervencija na austrijskom nebu: Lovci presreli sumnjivi turski avion!

eurofajrera

Austrijska vojska podigla je dva borbena aviona „eurofajrera“ koja su se ustremili ka turskom putničkom avionu koji je ušao u austrijski vazdušni prostor bez najave

ST: PELTEN – Građane St. Peltena (St. Pölten) u sredu je uznemirio snažan prasak sa neba.

Naime Austrijska vojska podigla je dva borbena aviona „eurofajrera“ (Eurofighter) koja su se ustremili ka turskom putničkom avionu koji je ušao u austrijski vazdušni prostor bez najave.

„Naime ovaj avion koji je bio na redovnoj liniji nije se pridržavao međunarodnih pravila vazdušnog saobraćaja“, rekao je Mihael Bauer, portparol austrijskog Saveznog ministarstva odbrane, i dodao da je to bila „rutinskoj akciji“ Ratnog vazduhoplovstva. Eurofajteri su poleteli prema turskom avionu, pošto njegova posada nije stupila u kontakt sa Austrijskom kontrolom leta (Austrocontrol).

„Pretpostavlja se da su turski piloti zaboravili da promene frekvenciju prilikom ulaska u austrijski vazdušni prostor. Takvi propusti pilota i kopilota se povremeno događaju“, kaže Bauer.

Intervencija na austrijskom nebu bude oko pedesetak godišnje, dakle u proseku otprilike jedna svake nedelje, dodaje vojni portparol. Prasak koji se čuo oko St. Peltena bio je zbog probijanja zvučnog zida, koja je bila neophodna da bi Evrofajteri sustigli „sumnjivi“ turski avion dok je još bio u vazdušnom prostoru Austrije

(kurir.rs)