FBI objavio tajne dokumente od o Nikoli Tesli: „Zrak smrti“ nije mit

Tesla-Mapa-multipllikacije
Foto: Wikimedia/Public domain, imgur

Američki Federalni istražni biro (FBI) objavio je dokumenta o Nikoli Tesli 73 godine nakon što je američka vlada zaplenila puna dva kamiona njegovih stvari.

Poverljivi dokumenti (možete ih pogledati ovde) objavljeni su na osnovu Zakona o slobodi informacija i otkrivaju da je vlada SAD zaista bila zainteresovana za njegov “zrak smrti” – oružje koje je Tesla navodno osmislio.

Dokumenti na koje se dugo čekalo potvrđuju i da je FBI planirao da uhapsi Teslinog člana porodice, za kog su verovali da želi da se domogne neprocenjivo vrednih beleški slavnog izumitelja.
Sve ove godine verovalo se da je Nikola Tesla umro u 85. godini života u svom apartmanu u hotelu New Yorker 7. januara 1943. ali novoobjavljeni dokumenti navode da je umro zapravo 8. januara.

Takođe, u njima su detalji o tome kako je vlada pokupila svu Teslinu imovinu, zapečatila sve papire i donela ih u skladište na Menhetnu.

U tadašnjem izveštaju se iznosi zabrinutost da, pošto je Tesla naturalizovani građanin SAD, možda nemaju pravo na njegovu imovinu, ali smatraju da bi mogli da zadrže materijale od bilo koje druge obaveštajne agencije na barem dva dana.

fbi
Foto: b92.net/FBI

Takođe, među objavljenim dokumentima je i pismo upućeno Dž. Edgaru Huveru, prvom direktoru FBI, u kom se ističe značaj članka u kom Tesla govori o “zraku smrti” i njegovom potencijalnom “ključnom značaju” za buduća ratovanja.

Preporučuje se da Tesla “konstantno bude pod prismotrom”, kako bi se on zaštitio od “stranih neprijatelja” koji bi mogli biti zainteresovani za “tajnu o tako neprocenjivom instrumentu” .
Drugi dokumenti pokazuju da je nećak, kog Tesla “nije voleo”, pokušao da dođe do tih važnih dokumenata i nacrta. Biro je strahovao da će on proslediti “informacije neprijateljima”.

FBI
Foto: B92/FBI

Memorandum u dokumentima FBI datiran je na 9. januar 1943. i u njemu stoji da je Tesla izvodio mnoge eksperimente vezane za bežično prenošenje struje, “poznato kao zrak smrti”.
Teslin štićenik Blojs Ficdžerald rekao je u razgovoru sa jednim američkim državnim funkcionerom, da mu je pronalazač samo mesec dana pre svoje smrti, rekao da je te eksperimente usavršio. Ficdžerald je takođe govorio o nekakvom revolucionarnom dizajnu torpeda.
Ranije se mislilo da “zrak smrti” ne postoji, a FBI je tvrdio da niko od njihovih agenata nije istraživao Tesline dokumente, niti imao u posedu ijedan od njih.
Uskoro opširnije…

 

(RT.com/B92.net)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close