Evo zašto morate izbaciti mobilni telefon iz spavaće sobe!

Devojka-spava

Ako već pre spavanja morate da koristite telefon, uradite to dok vam je svetlo u sobi uključeno jer upravo kontrast najviše zbunjuje vaš organizam. Mrak će vas prirodno uspavljivati, međutim ukoliko ga isprekidate svetlom čet poruka, poremetićete taj ritam

Opet se niste dobro naspavali? Ako vam se to često događa, bilo bi dobro da analizirate svoje navike pre spavanja. Osim što nije dobro pre spavanja da gledate tv, isto tako nije najzdravije ni da ponesete telefon u krevet.
U stvari, smartfonu uopšte nije mesto u sobi u kojoj spavate. Notifikacije i svetlo telefona prava su muka za vaš organizam.

Ako već pre spavanja morate da koristite telefon, uradite to dok vam je svetlo u sobi uključeno jer upravo kontrast najviše zbunjuje vaš organizam.
Mrak će vas prirodno uspavljivati, međutim ukoliko ga isprekidate svetlom čet poruka, poremetićete taj ritam. U tom slučaju možete da zaboravite na kvalitetan odmor, sledi vam još jedna nekvalitetna noć i mučno buđenje.

mobilni
Foto: dnevne.rs

„U većem delu dana plava svetlost nije problem za čoveka. Samo ne želite da budete izloženi plavoj svetlosti uoči spavanja, i to barem 90 minuta pre. I nisu samo telefoni problem, LED sijalice još su veći problem jer emituju još više plave svetlosti nego gedžeti“ upozoravaju stručnjaci.

Najveći izvor plave svetlosti je Sunce, zato mnogi imaju problema sa spavanjem kada posete skandinavske zemlje.

Plavo svetlo nam je potrebno ujutru kada želimo da se razbudimo. Zato stručnjaci preporučuju kratku šetnju ujutru kako bi nam organizam bolje funkcionisao.

(newsweek.rs)