DRUIDI UPZORAVAJU: Evo gde danas ljudi neće videti SUNCE

portrait
Foto: Pixabay.com

Danas, u najkraćem danu u godini, zvanično počinje zima.

Iako se celi dan smatra zimskom kratkodnevicom, naučnici zapravo mogu da izmere precizan trenutak kada se to dešava. Utvrdili su da je to trenutak kada se Sunce iz naše perspektive nalazi direktno iznad Južnog povratnika, paralele koja se proteže duž južne hemisfere. U Srbiji se to dešava u tačno 11.44 sata.

Dan će trajati samo sedam sati, 49 minuta i 41 sekund, gotovo devet sati kraće od najdužeg dana u godini.
Međutim, u regionima Arktičkog kruga, Sunce neće ni izaći.
Zimska kratkodnevica obično “pada” 21. decembra, ali taj datum varira svake godine zbog blage razlike između vremena koje koristimo i solarnog vremena, zbog koje je svaka četvrta godina prestupna.

Drevne civilizacije obeležavale su zimsku kratkodnevicu na različite načine, a jedno od najkarakterističnijih mesta na svetu sagrađenih u svrhu proslava solsticija, je Stounhendž u Britaniji.
Savremeni pagani se i dan danas okupljaju povodom letnje dugodnevice i zimske kratkodnevice na tom mestu.
Inače, Stounhendž, koji je sagrađen pre više hiljada godina, napravljen je tako da se poklapa sa tačkom zalaska sunca tokom zimskog solsticija. U čast dolaska zime, drevni druidi su klali životinje i pili pivo i vino.

Artur Pendragon, čovek koji je na čelu britanskih druida i samoproglašena reinkarnacija kralja Artura, tvrdi da je zimski solsticij najvažniji dan u godini, jer dočekuje “novo sunce”.

 

(INDEPENDENT/B92.net/Vesti-info.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close