Da li laptop uvek treba isključivati s punjača?

Da li laptop uvek treba isključiti s punjača, nakon što se baterija napuni? Odgovor na to pitanje nije jednostavan.

laptop-p
Foto: Pixabay.com

Prema testiranjima baterija laptopa, ako svoj uređaj stalno držite na punjaču, to će umanjiti njegove mogućnosti. Osim toga, povišena temperatura tokom punjenja škodi elektronici, pa se uglavnom ne preporučuje stalno držanje “na kablu”.
Jedno od rešenja je da , u slučaju da ćete laptop duže koristiti, izvadite bateriju i jednostavno radite kao za dekstopom. Međutim, kod novijih uređaja ni to nije moguće, jer su baterije zapečaćene u kućištu, kako bi se smanjila njihova masa i osigurale manje dimenzije.

 

Ni proizvođači nisu sigurni.
Acer preporučuje vađenje baterije kad god je to moguće, a HP da se laptop maksimalno dve nedelje drži na stalnom punjenju. Dell potpuno negira da je ostavljanje laptopa na punjaču problematično, a Apple da u idealnom slučaju, naizmenično treba puniti i koristiti računar.
Pošto jasnijeg odgovora nema, uvek se možemo pozvati na jedino vidljivo rešenje – umerenost.
Era problematičnih NiMH baterija u laptopima je okončana i sada većina ima litijum jonske ili litijum-polimer baterije, koje se ne mogu “prepuniti”, ali se zato mogu isprazniti dovoljno da se oštete.
Poznato je da njihov vek trajanja može skratiti nivo napona (što je viši prilikom punjenja, to je vek baterije kraći), ciklusi punjenja i pražnjenja (broj je ograničen za svaku bateriju), kao i visoke temperature (više od 30 stepeni Celzijusa utiču na dugovečnost baterije).

 

(tportal.hr/B92.net)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close