Da li je SATANIZAM jednako ATEIZAM? (VIDEO)

SATAN
Foto: Thinkstock

Većina nas pri pomisli na sataniste u glavi ima slike koje nemaju veze s realnošću

Kad pomislite na satanizam, ako vam pred očima blesnu slike mladih gotičara punih pirsinga koji celu noć slušaju hardckr ili def metal, dok žrtvuju životinje – razmislite ponovo.

Naime, mogli biste se iznenaditi kad otkrijete da su mnogi satanisti u stvari mnogo više zainteresovani za to da se uključe u aktivizam zajednice i da saznaju više o individualnim slobodama nego da prolaze kroz bizarne rituale.

Evo nekoliko stvari koje verovatno niste znali:

Većina satanista ne obožava đavola

Verovali ili ne, većina ozbiljnih satanista ne obožava sotonu niti ijedan drugi oblik đavola, nego su u stvari ateisti.

Sotonina crkva, koja je osnovana sredinom šezdesetih godina, lepo to objašnjava na svojim internet stranicama: „Sotona za nas predstavlja simbol ponosa, slobode i individualizma, on je metaforička projekcija našeg najvišeg ličnog potencijala. Mi ne verujemo u sotonu kao u biće ili osobu.“

Sotonina crkva stavlja pojedinca u centar svemira, a iz ne tako davno osnovanog Sotoninog hrama, koji je nastao kako bi se borio protiv nametanja hršćanskih vrednosti američkoj politici, kažu sledeće: „Mi ne verujemo u promociju ličnog sotone. Prigrliti sotonino ime znači prihvatiti racionalni upit koji je umanjen za natprirodno i arhaično-tradicionalno praznoverje“.

SATAN1
Foto: Thinkstock

Nemaju ništa protiv proslave Božića

Zašto bi satanisti uživali u proslavi rođenja Isusa Hrista, pitate se?! Zato što Sotonina crkva tvrdi da su hršćani ukrali taj praznik od pagana.

„Deda Mraz je došao kako bi označio oprost – on je kombinacija Dionisa i Silena iz rimske i grčke mitologije. Dakle, za Božić uživamo u bogatstvu života i društvu ljudi koje volimo, budući da smo mi često jedini koji znaju odakle tradicije uopšte potiču.“

Majkl Mars, umetnik i član Sotoninog hrama, kaže da on slavi Božić, ali ne kako bi obeležio dan rođenja Hrista.

„Gledam na taj dan kao na priliku da provedem više vremena s porodicom. Mislim da svi imaju pravo da slave svoju religiju i svačiji glas treba da se čuje.“

Nećete pronaći satanističku crkvu u svojoj zajednici

Sotonina crkva nema pravu građevinu koja bi “glumila” crkvu, jer bi se to „protivilo našem individualnom pristupu življenju“, kažu članovi.

Neko kratko vreme, osnivač crkve – Anton Lavi – koristio je svoj dom u San Francisku kao sedište crkve, gde je sprovodio različite rituale.

Danas je crkva smeštena u Njujorku i njeno sedište nije otvoreno za posetioce. Nekada su imali filijale, ali su ih vremenom zatvorili kao nepotrebne.

„Kad imamo nekakva dešavanja, ona su zatvorenog tipa i naknadno raspravljamo o njima“, kaže viši sveštenik crkve Piter Gilmor.

Hram ima pak desetak filijala širom SAD, u Finskoj i Italiji, ali isto tako nemaju trajni fizički hram, pogotovo nakon protesta prošlog leta kad su želeli da otvore jedan, ali je uznemirena javnost protestovala.

Postojala je velika „panika od satanista“ osamdesetih i devedesetih godina

Jedno vreme su američki mediji bili puni priča o žrtvovanju životinja i ritualnim ubistvima obožavalaca sotone. Slične anegdote nisu mimošle ni regiju bivše SFRJ u kojoj su se širile priče o „Crnoj ruži“.

Ta priča se proširila osamdesetih godina, nakon samoubistva devojčice iz ugledne porodice iz Dugog Sela u Hrvatskoj. Mediji su ubrzo proširili glasine o mladima obučenim u crno, pa su vrlo brzo počeli fizički napadi na svakog ko je ličio na članove te grupe, na žalost mnogih, u ono vreme i te kako popularnih, darkera.

Tad se proširila i priča da se satanisti koji su navodno izvodili rituale na grobljima, okretali krstove i planirali samoubistva i ubistva, sastaju u kafiću Željka Malnara, zbog čega je pokojni putopisac, voditelj i autor doživeo mnoge neprijatnosti u ono doba.

Simboli i umetnost su vrlo bitni

Dok satanizam izbegava obeležavanje svetih mesta, bogove i druga načela koja su najviše sveta u drugim religijama, istovremeno jako vrednuje simboliku i umetnost.

Sotonin hram koristi simbole sotone kako bi privukao pažnju na ono što smatra licemerjem hrišćanskih simbola na državnoj imovini. Godinama su skupljali potpise i zahtevali dozvolu da izgrade i postave veliki kip Bafometa – simbola sotone kozje glave, u Oklahomi, ali njihovu molbu su konstantno odbijali, pa sad traže sreću dalje, u Litl Roku u Arkanzasu.

Nakon što su saznali da će postaviti jaslice u čast Božića u Mičigenu, prošle godine, Sotonin hram je postavio scenu sa zmijom, tačnije omotali su zmiju oko krsta, uz poruku: „Najveći dar je znanje“.

„Nemamo ništa protiv iskazivanja neke religije u javnosti, na javnoj površini, ali ako i druge religije imaju istu šansu. Ne može postojati samo jedan dominantni glas ispred drugih“, zaključuje Majkl Mars.

(b92.net)