ASTRONOMI U ČUDU: „Sa obližnje zvezde primili smo VEOMA ČUDNE SIGNALE“

alien p
Foto: Pixabay.com

Astronomi su zabeležili “neke veoma neobične signale” sa obližnje zvezde Ros 128, crvenog patuljka udaljenog od Zemlje “svega” 11 svetlosnih godina, objavljeno je danas.

Čudne radio signale detektovao je 12. maja teleskop Aresibo u Portoriku, širok 305 metara, preneo je portal “Spejs”.

 

– Signali se sastoje od širokopojasnih, kvazi periodičnih nepolarizovanih impulse sa veoma jakim disperzionim odlikama – naveo je u pisanom saopštenju Abel Mendes, direktor Laboratorije za nastanjive planete Univerziteta u Portoriku.

– Verujemo da ti signali nisu posledica mešanja lokalnih radia frekvencija, jer su jedinstveni za Ros 128, a posmatranja drugih zvezda neposredno pre i posle detektovanja signala nisu pokazala ništa slično – dodao je on.

Postoje tri glavna objašnjenja signala – emisije poput sunčanih baklji sa Rosa 128, emisije sa nekih drugih objekata u istom polju, te neka vrsta eksplozije sa satelita u visokoj orbiti Zemlje.

– Svaka od ovih hipoteza međutim ima neki nedostatak. Emisije poput sunčanih baklji generalno se pojavljuju na nižim frekvencijama od zabeležene. Dalje, nema mnogo objekata oko Rosa 128, i treće, nikada nismo videli da sateliti emituju izlive poput ovog – naveo je Mendes.

alien
Foto: Pixabay.com

Ako ste se, međutim, ponadali da je signal potekao od vanzemaljaca, slabe su šanse za to.

– U slučaju da se pitate, hipoteza o vanzemaljcima je na dnu liste sa objašnjenjima – istakao je Mendes.

Set Šostak, astronom Instituta SETI, rekao je za “Spejs” da ovo ne deluje kao vrsta širokopojasnih smetnji koja se dobija tokom eksperimenata SETI. I astronom Daglas Vakoč, predsednik neprofitne organizacije METI (Messaging Extraterrestrial Intelligence) iz San Franciska, deli to mišljenje.

– Ne postoji ništa kod ovih opservacija u maju da bi odgovaralo vrsti širokopojasnog signala koji obično traži radio projekta SETI – signal koji se ističe spram prirodne kosmičke statike. Signal, takođe, nije ni ponovljen, što je osnovni zahtev za kredibilni signal koji dolazi od vanzemaljske civilizacije – naveo je Vakoč.

Naučnici projekta SETI su više puta proučili Ros 128, dodao je on.

Šostak, međutim, ističe da hipotezu o vanzemaljcima ne treba olako odbaciti.

– Istorija nas uči da se takve stvari pojavljuju i morate ih pratiti jer nikad ne znate šta će biti ona prava, kao ni da li će ikada biti te prave – rekao je on za “Spejs”.

Naučnici su, osim Rosa 128, posmatrali i Barnardovu zvezdu, crvenog patuljka udaljenog šest svetlosnih godina od Zemlje.

(Blic.rs)

1 komentar na ASTRONOMI U ČUDU: „Sa obližnje zvezde primili smo VEOMA ČUDNE SIGNALE“

  1. Pa kako *neobicni signali*…..fizicari, astronomi ipak bi trebalo da znaju kakvi su ti signali i dali su poruka Zemljanima.
    Magovi iz starih vremena su odlicno poznavali *signale* Vasione …..Energija je
    upravo to oko cega se borimo ……

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close