21 stvar koju svako treba da uradi pre Nove godine: kako da vam godina počne u blagostanju, sreći i ostvarenju snova…

nova-godina
Foto: Pixabay.com

Privucite ostvarenje snova, najveće težnje i obilje u godini koja sledi! Evo šta treba da uradite kako bi ušli u novu godinu kao ispunjena i srećna osoba…

Na prelazu godina redovno donosimo odluke o važnim promenama koje ćemo, kako planiramo, početi prvog dana nove godine. Zašto s pozitivnim promenama čekati 1. januar, pita Heidi Priebe, autorka knjige „The Comprehensive ENFP Survival Guide“, i predlaže niz načina na koje se godini na izmaku može dati pečat i važnost za naš celokupan razvoj.

Donirajte 25 ličnih stvari – izaberite 25 stvari bez kojih možete živeti – svejedno da li je reč o odeći, knjigama, kućnim predmetima… Tako ćete se rešiti viška stvari pre ulaska u novu godinu, a bićete mirni jer ćete znati da će one nastaviti da se upotrebljavaju.

Zapišite najmanje 15 najboljih stvari koje ste učinili tokom godine – kako vreme prolazi, obično se zaboravi postignuto pa je takav spisak odličan podsetnik, koji će vas možda i iznenaditi koliko ste toga uspeli da ostvarite.

Zapišite 5 stvari koje ste želeli da učinite tokom godine, ali niste – potom razmislite kako ćete ovaj put da uspete da ih ostvarite.

Zahvalite ljudima koji su bili uz vas – setite se svojih najlošijih trenutaka tokom godine i osoba koje su i tada bile uz vas. Pokažite im da ste toga svesni i iskažite im zahvalnost koju zaslužuju.

Presecite veze za koje znate da je to potrebno – bilo da je reč o ličnom odnosu, poslu ili nekoj situaciji koja vas opterećuje, taj vam prtljag ne treba u novoj godini.

Zaboravite na negativna osećanja iz prošlosti

Izvinite se za greške koje ste učinili tokom godine – nikad nije kasno za izvinjenje, a kraj godine idealno je vreme da iskoristite priliku za to i u novoj godini ne vučete repove grešaka iz prošlosti.

Oprostite drugima greške koje su učinili tokom godine – to podrazumeva svesnu odluku da nemate bes, ljutnju i da krivite druge osobe. Bez brige, s njom ne morate uspostavljati kontakt ili je vraćati u svoj život – stvar je u tome da jednostavno prihvatite kako je grešiti ljudski, pa da u miru započnete novu godinu.

Prihvatite neuspehe iz prethodne godine – i zaboravite na njih, zajedno sa bolom, razočaranjima i svađama koje su izazvane, kako vas ova sećanja ne bi opterećivala na početku nove godine.

Osvežite svoju biografiju – dodajte radna iskustva i veštine koje ste stekli u prethodnoj godini. Razmislite na čemu još morate raditi, pa napravite konkretan plan. Tako ćete se ne samo podsetiti koliko ste daleko stigli nego i koliko još toga morate naučiti.

Otkažite pretplate i članstva koja ne koristite – novac koji ćete tako uštedeti može vam dobro doći za ostvarivanje planova u novoj godini.

Poranite s novogodišnjim odlukama – nemojte čekati 1. 1. jer je vrlo verojatno da taj dan nećete biti raspoloženi za uvođenje nove navike. Ako počnete da odlučujete koji dan pre, veće su šanse da ćete te navike usvojiti.
Ugovorite sastanak – sastanite se s osobom za koju ste tokom godine stalno govorili da ćete se videti, ali to nikako niste uspevali.

Postavite sebi teška pitanja koja odlažete – iskoristite kraj godine da sami sa sobom proverite da li ste u životu zaista onde gde biste želeli da budete. Ako niste, razmislite kako biste mogli da učinite da se stvari pokrenu.

Ostvarite svoje želje i zamislite najlepšu budućnost

Izbrišite toksična uverenja – zapišite 3 negativna uverenja o sebi, drugim ljudima i/ili svetu oko sebe. A zatim ih „pretresite“. Koje su vaše negativne percepcije upravo to – samo percepcije? Šta možete učiniti da vidite i drugu stranu te stvari?

Idite na lekarski pregled koji odlažete – tako ćete i pre početka nove godine moći da usvojiti eventualne promene koje mogu doprineti vašem zdravlju.

Proverite i „zdravlje“ svojih finansija – ako su vam tokom godine bile izvor stresa, pomoći će vam saveti finansijskog savetnika.

Zapišite sve stvari koje želite, ali vas je previše strah da ih zatražite -a potom se iskreno zapitajte zašto već niste odavno tražili bilo koju od njih.

Isplanirajte kako ćete te stvari ostvariti u novoj godini – sad kad ste priznali šta želite, napravite detaljan plan delovanja kako biste te želje ostvarili. Nemojte da i dalje ostanu pusti snovi.

Bliske osobe zapitajte kakva je godina bila njima – vreme često tako projuri da i ne primećujemo šta se događa s ljudima do kojih nam je stalo.

Zapišite 10 stvari koje su vas iznenadile u protekloj godini – konkretne stvari za koje godinu dana pre ne biste ni sanjali da će vam se dogoditi. To će vam biti podsetnik da će i nova godina verovatno biti puna iznenađenja.

Napravite spisak svega čega se i dalje bojite da će se dogoditi u novoj godini – i zapalite ga nešto što ne želite poneti u novu godinu svakako su nesigurnost i strah. Možda imate neka strahovanja i sumnje, ali imate i snagu da vam ništa od toga ne bude prepreka i diktira vam budućnost. Neka zato vaši strahovi od godine koja je pred vama odu u dim, ako treba i doslovno.

Tegle meda
Za više informacija, kliknite na fotografiju

(lovesensa.rs/ vesti-info.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close