VEČERAS NA ZAPADU MRTVI USTAJU IZ GROBOVA I OBILAZE ŽIVE: Zašto se slavi Noć veštica i šta se obavezno radi? (VIDEO)

tan2016
Tanjug/AP

Obeležava se prvenstveno u zemljama poput Irske, SAD-a, Kanade, Portorika, Australije i Novog Zelanda, a kasnije se obeležavanje Noći veštica proširilo i na mnoge druge zemlje

Noć veštica kako ga Amerikanci zovu, ili Noć veštica, noć je uoči Svih svetih i obeležava se u večernjim satima 31. oktobra.

Ova noć se obeležava na specifičan i zanimljiv način, događajima i zabavama u kojima učestvuje skoro cela društvena zajednica u kojoj se ovaj datum slavi.

Obeležava se prvenstveno u zemljama poput Irske, SAD, Kanade, Portorika, Australije i Novog Zelanda. Kasnije se obeležavanje Noći veštica proširilo i na mnoge druge zemlje, naročito one u kojima je većinsko katoličko stanovništvo jer se obeležava upravo uoči Svih svetih.

Jedno od objašnjenja zbog čega se obeležava Noć veštica kaže da su još Kelti smatrali kako je 1. novembar zapravo početak nove kalendarske godine pa su proslavu noć ranije posvećivali bogu Sunca i gospodaru smrti. Verovali su takođe kako u noći između 31. oktobra i 1. novembar mrtvi izlaze iz svojih grobova i obilaze mesta gde su živeli na ovom svetu, a živi tada u strahu od njih prave buku kako bi ih oterali bojeći se susreta s njima.

Rimljani su kasnije takođe dali značaj ovoj noći, a smatrali su je prelaskom u zimu, mračni period godine. Oni su u Noći veštica gasili vatre u ognjištima i verovali su takođe da mrtvi dolaze na ovaj svet pa su različito povrće, koje su prethodno izdubili, ostavljali na svojim kućnim vratima kako bi oterali umrle.

Sada je to najčešće bundeva, što je veći deo sveta gde se obeležava ova noć prihvatio od Amerikanaca.

Noć veštica je sada poprimio razmere svetovne proslave. Ujedno je ovo datum kojem se raduju i trgovci koji zadovoljno trljaju ruke jer prodaju veliki broj maski i kostima, kao i ostalih rekvizita potrebnih za moderan način obeležavanja Noći veštica.

Tamo gde se Noć veštica obeležava, određene TV kuće čak prilagode svoj program ovom datumu, pa tako puštaju horor filmove da bi oni koji obeležavaju ovaj datum imali bolji ugođaj i naravno kako bi privukli publiku tog dana.

(Telegraf.rs / Izvor: radiosarajevo.ba)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close