Stenli Kjubrik priznao: Režirao sam sletanje na Mesec!?

sletanje-na-mesec

Teoretičari zavere odavno tvrde da sletanja na Mesec nije bilo i da je sva pompa oko Apollo 11 misije nastala zahvaljujući maestralnoj režiji Stenlija Kjubrika u nekom holivudskom studiju.

Oni koji u to veruju nedavno su dobili i još jedan “dokaz”: navodno Kjubrikovo priznanje koje je dao izvesnom reditelju T. Patriku Mariju i to neposredno pred smrt pre 15 godina.

Sam “dokumentarac” nazvan “Snimanje Stenlija Kjubrika” interesantno je začinjeno snimcima iz raznih njegovih filmova, ali ključ je u “Kjubrikovoj” izjavi.

Iako i na prvi pogled deluje da čovek koji “priznaje” da je režirao sletanje na Mesec nije Stenli Kjubrik, zbog velike popularnosti snimka, novinari sajta Disclose kontaktirali su suprugu pokojnog reditelja, a predstavnik porodice za odnose s javnošću odgovorio je sledeće: “Intervju je lažan. Stenlija Kjubrika nikad nije intervjuisao T. Patrik Mari i kompletna priča je izmišljena, prevarantska i netačna”.

Ako niste sigurni kome da verujete, evo i transkripta najzanimljivijih delova intervjua:

“Kjubrik”: Izveo sam veliku prevaru američke javnosti, o čemu ću sada reći nešto više, a što uključuje i vladu SAD i NASA, da su sletanja na Mesec lažirana, da su SVA sletanja na Mesec lažirana i da sam ja bio osoba koja je to snimila”.

Mari: Ok. (Smeh) O čemu pričaš? Ozbiljan si? Ok.

“Kjubrik”: Ozbiljan sam. Mrtav ozbiljan. Da, sve je bilo lažno.

Mari: Zašto to saopštavate svetu? Zašto svet mora da zna da sletanja na Mesec nisu stvarna i da ste ih lažirali?

“Kjubrik”: Smatram ih svojim remek-delima.

Mari: A ne možete da preuzmete zasluge, ili čak da govorito o…

“Kjubrik”: Sada mogu.

Mari: … Dakle, ne možete razgovarati sa Rodžerom Ebertom o tome. Da li vas to frustrira? Zašto su lažirali? Zašto bi to želeli?

“Kjubrik”: Zato što je nemoguće otići gore.

***

“Kjubrik”: Da, “2001” je bio vrlo ambiciozan projekat, ali to ne znači da lažirane sletanja na Mesec nije bilo ambiciozno. Ipak, naučio sam mnogo toga praveći “2001” i zato sam i dobio taj posao.

Mari: To ima smisla.

“Kjubrik”: Pa, bilo mi je lako, zato što nisam mnogo razmišljao o poruci. Ali mogao sam da vidim da je Nilu to smetalo.

(b92.net)