ŠOKANTNI SNIMCI Rusija prosipa BELI FOSFOR po civilima? (VIDEO)

fosfor
Foto: blic.rs

Postoje brojni izveštaji koja tvrde kako je Rusija bacila smrtonosni beli fosfor na civile na severu Sirije, hemikaliju zabranjenu Ženevskom konvencijom jer otrovna hemikalija u dodiru sa ljudskim telom progoreva meso do kosti, piše Mirror.

Beli fosfor koriste vojske da osvetle mete tokom noći ili kao dimnu zavesu tokom dana.
Šokantne fotografije koje su se pojavile na Tviteru prikazuju nebo puno tog potencijalno smrtonosnog oružja koje pada na Raku, glavno uporište Islamske države.

Međutim, iako su u Raki većinom islamisti, aktivisti tvrde kako su žrtve fosfora civili i nazivaju te napade ‘ratnim zločinom’.

Organizacije za ljudska prava tvrde kako je u ruskim vazdušnim napadima poginulo više civila nego pripadnika Islamske države.
Iako fotografije nisu potvrđene kao autentične, i jedan novinar iz novinarske mreže ‘Raqqa is Being Slaughtered Silently’ tvrdi kako je grad napadnut fosforom.
Svedoci u Idlibu, gradu kontrolisanom od strane opozicije, kazali su 13. novembra za “Times” kako su desetine civila zadobile strašne povrede nakon dva napada belim fosforom.

– Znali smo da se radi o fosforu jer je čitavo nebo obasjalo, a kada je palo na tlo sve se zapalilo – kazao je Ahmed, aktivista iz Idliba i dodao kako su dva napadnuta sela koja su bila puna civila udaljena od vojnih baza najmanje 60 kilometara.
Sirijska opservatorija za ljudska prava procenjuje kako su u vazdušnim udarima koje Rusija izvodi u Siriji poginule su od početka ruske intervencije 30. septembra 1.502 osobe, a od kojih gotovo trećina civila.
U napadima je ubijeno 419 pripadnika Islamske države, zatim više od 598 boraca Al-Nusre, lokalnog ogranka Al Kaide, i ostalih pobunjeničkih skupina, ističe Opservatorija.

Nevladina organizacija popisala je 485 civilnih žrtava među kojima 117 dece mlađe od 18 godina i 47 žena.
Rusija, koja je intervenisala u sukobu kako bi pomogla režimu Bašara al-Asada, tvrdi da cilja IS i ostale „terorističke“ skupine.
međutim, Zapad i militanti optužuju je da usredsređuje svoja bombardovanja na „umerene“ pobunjenike.
U međuvremenu, Putin i Obama sastali su se juče na summitu o klimatološkim promenama u Parizu, pa su tamo razgovarali i o konfliktima u Siriji i Ukrajini.

(blic.rs)